Coalitieleiders worden getest op COVID-19

De nieuwe coalitieleiders Paul Somohardjo (PL), Ronnie Brunswijk (ABOP), Chan Santokhi (VHP) en Gregory Rusland (NPS). Foto: Suriname Herald

De politieke leiders van de nieuwe regeercoalitie worden getest op besmetting met het COVID-19-virus. Bij hen worden swabs afgenomen nadat bekend werd dat voorzitter van de PL, Paul Somohardjo, positief is getest op het virus. Hij maakt ook deel uit van de top van de regeringscoalitie. Verschillende coalitieleiders hebben zichzelf geïsoleerd ter bescherming van de mensen in hun omgeving.

Presidentskandidaat tevens voorzitter van de VHP, Chan Santokhi, heeft zich geïsoleerd en heeft voor vandaag alle afspraken afgezegd, geeft Albert Ramdin, VHP-topper, te kennen tegenover Suriname Herald. Hij legt uit dat de coalitieleiders goed overleg hebben met de COVID-19-experts die hen de nodige instructies hebben gegeven hoe te handelen. Daarbij zijn van belang de COVID-19-voorschriften zoals het gebruiken van mond- en neusbedekking, maar ook het beperken van face to face-ontmoetingen. Ze zijn eveneens erop geattendeerd om de nodige afstand te houden en de handen regelmatig te ontsmetten.

Het wachten is nu op de testresultaten van de swabs. Deze resultaten zullen bepalen hoe zaken verder worden opgepakt. Volgens Ramdin is het vooralsnog niet nodig om de voorbereidingen voor het kiezen van de president en vicepresident van de Republiek Suriname on hold te zetten. Deze verkiezing gaat normaal door. Hij benadrukt dat deze kwestie op een verantwoordelijke wijze aangepakt zal worden. Ramdin zegt dat het ook een verantwoordelijkheid is van de politieke leiders om de instructies van de medische experten op te volgen. Hij voegt er meteen aan toe dat het opzetten van een mond- en neusbedekking meer als doel heeft om de mensen om je heen te beschermen dan alleen jezelf.

Mocht de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Ronnie Brunswijk, besmet zijn, dan zal het hele parlementsgebouw ontsmet moeten worden. Gisteren was namelijk zijn eerste werkdag. Indien sprake is van besmetting met het virus is de verwachting dat de geplande eerste huishoudelijke vergadering op donderdag met ruim een week verschoven zal worden. De datum van de verkiezing van de president en vicepresident van de Republiek Suriname zou donderdag besproken worden in de eerste huishoudelijke vergadering van DNA. De verwachting is dat dan direct bekend wordt wanneer deze verkiezing wordt gehouden.

Inmiddels is ook bekend dat het hele hoofdbestuur van de Nationale Partij Suriname (NPS) in quarantaine moet. NPS-ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo is besmet geraakt met het coronavirus. Dit is aan Suriname Herald bevestigd door een hoofdbestuurslid van de NPS, die ook in quarantaine moet blijven. Vanuit het COVID-19-managementteam wordt gewerkt aan contact tracing. Tussen gisteravond en nu zijn alle personen, waaronder de hoofdbestuursleden van de NPS, die in contact zijn gekomen met Pawiroredjo geswabt en getest op COVID-19.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG