Suriname voor een jaar voorzitter van Cariforum

Suriname is voor een jaar Cariforum-voorzitter. Minister Yildiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de eerste vergadering voorgezeten. Foto: NII
Print Friendly, PDF & Email

Suriname vervult vanaf 1 juli voor een jaar de functie van voorzitter van het Caribisch Forum (Cariforum) bestaande uit zestien landen en heeft de voorzittershamer overgenomen van Saint Vincent en de Grenadines. De bedoeling is dat Suriname tot 30 juni 2021, naast Cariforum technische en ministeriële vergaderingen, leidinggeeft aan de vergaderingen tussen dit forum en de Europese Unie (EU).

Suriname zal in deze voorhoedepositie een substantiële bijdrage leveren aan de uitvoering van de samenwerking met de EU, maar ook de samenwerking binnen het Zuid-Zuid-raamwerk tussen de ACP-landen en regio’s onderling. Verder zullen de nationale ontwikkelingsdoelen verder gestalte krijgen ten bate van het Surinaamse volk.

Post-Cotonou onderhandelingen
Er is gisteren een speciale ministeriële vergadering van ministers van de Cariforum-lidlanden gehouden via videoconferentie. Deze vergadering is voorgezeten door ambassadeur Yldiz Pollack-Beighle, minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens deze vergadering heeft de Caribische regio zich gebogen over de status van de post-Cotonou onderhandelingen.

De looptijd van de Cotonou Overeenkomst, die de ontwikkelingsrelatie regelt tussen de Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten (ACP) en de EU, is inmiddels verlopen. Daarom is het van belang dat deze partners bijeenkomen om afspraken te maken voor het vervolg van de relatie.

De onderhandelingen hiertoe, die in september 2018 zijn gelanceerd, hebben voornamelijk plaatsgevonden in Brussel, waarbij ook de ambassade van Suriname in België een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Suriname was namelijk medeverantwoordelijk voor de onderhandeling van het hoofdstuk dat handelt over duurzaamheid van het milieu, klimaatsverandering en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen.

De nieuwe afspraken tussen partijen zullen worden vastgelegd in een algemeen document en drie separate Regionale Protocollen voor de regio’s van de ACP. Daarbij gelden als belangrijke uitgangspunten armoedebestrijding en de integratie van de economieën van de ACP-landen in de wereldeconomie.

Tijdens deze speciale vergadering hebben de regionale, politieke en technische onderhandelaars de vergadering geïnformeerd over de status van de onderhandelingen, het vervolgtraject, inclusief ondertekening van de nieuwe overeenkomst.

VANDAAG