Stichting 10 oktober: “Wij als Surinamers moeten een eenheid vormen”

De Stichting 10 oktober 1760 heeft de felicitaties overgebracht aan president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het kiezen van een marron tot voorzitter van De Nationale Assemblee en vicepresident van de Republiek Suriname is een historische mijlpaal voor de Stichting 10 oktober 1760. “Dit zien wij als bekroning van de historische en verbeten strijd, die onze voorouders hebben gestreden voor vrijheid en het bevrijden van Suriname uit de slavernij,” schrijft de stichting.

De organisatie brengt dan ook de felicitaties over aan president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Op 10 oktober 1760 is de blijvende vrede gesloten met de stam der Aucaners of Ndjuka te Bongodoti. In oktober dit jaar is het 260 jaar geleden dat deze historische vrede met de koloniale machthebbers is gesloten.

Na een lange strijd van erkenning is op 10 oktober 2010 deze dag tot een nationale vrije dag en wel de Dag der Marrons als eenmalige vrije dag toegekend. Een jaar later werd deze dag verheven tot nationale vrije dag.

De organisatie wenst aan de president, vicepresident, de assembleevoorzitter en de totale regering veel succes toe en hoopt dat zij de juiste beleidskeuzes maken.

VANDAAG