VEAPS bespreekt precaire situatie export agrarische producten met LVV-minister

Het nieuwe VEAPS-bestuur met van links naar rechts: Adjay Mataw, Ram Soeknandan, Umar Taus, Swami Girdhari en Riwaash Nanda. Foto: VEAPS

De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) heeft de precaire situatie in verband met de export van agrarische producten onder de aandacht gebracht van minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Ze hebben deze knelpunten op 30 juli besproken tijdens een kennismakingsgesprek met de bewindsman.

De VEAPS is een vereniging waarbij exportbedrijven van groenten, fruit en sierplanten zijn aangesloten. Het gesprek met minister Sewdien is aangegrepen om de nijpende vraagstukken te bespreken. Het uitblijven van een oplossing zal leiden tot een vernietiging van de export van groenten, fruit en sierplanten. Dit zal desastreuze gevolgen hebben voor de agrarische sector, waardoor de werkloosheid zal toenemen en vergroting van de armoede.

In een persbericht schrijft de VEAPS dat veertien punten met minister Sewdien zijn besproken. Versterking van LVV in het algemeen en specifiek de National Plant Protection Organization (NPPO) is onder meer onder de aandacht gebracht van de minister. Deze dienst is cruciaal ten behoeve van de keuring van de export van groenten, fruit en sierplanten. Ook over de certificering van agrarische bedrijven is gesproken.

Zij vragen ook dat er een oplossing komt in het gekissebis tussen de SLM en CASAS. Voor de VEAPS is het onbegrijpelijk dat twee Surinaamse organisaties niet tot een goede nationale oplossing kunnen komen. Indien de geleasede Boeing 777 van de SLM niet kan vliegen vanaf eind september, betekent dit het wegvallen van ongeveer 70 ton vrachtruimte per week. Dit zal een strop zijn voor de export, schrijft de organisatie verder.

Verder vinden de agrariërs dat de productie van groenten- en fruitbakjes door de Melkcentrale moet worden stopgezet. De Melkcentrale beconcurreert de private sector, terwijl ze met subsidie van de staat zich behoort toe te leggen op de ontwikkeling van de melkveesector en de productie van zuivelproducten.

De VEAPS dringt er bij de minister op aan dat er zo snel mogelijk, vóór aanvang van het exportseizoen, een oplossing komt in een aantal problemen. Van de regering verwacht de organisatie dat die aandacht besteedt aan de noodkreet van de sector. Minister Sewdien is door diverse organisaties, waaronder VEAPS, ondersteund voor zijn benoeming tot minister van LVV. De VEAPS gaat ervan uit dat het vertrouwen niet wordt geschaad door de minister.

VANDAAG