NDP roept regering ter verantwoording over COVID-19

Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De NDP-assembleeleden Rabin Parmessar, Stephen Tsang, Ann Sadi, Jennifer Vreedzaam, Patrick Kensenhuis en Iona Edwards hebben zojuist een interpellatievoorstel ingediend bij assembleevoorzitter Marinus Bee. De NDP wil dat de regering op zeer korte termijn verantwoording aflegt over de huidige alarmerende ontwikkeling rondom COVID-19 in Suriname.

De NDP-fractie wil onder andere weten wat het concrete plan van de regering is om de epidemie in ons land beheersbaar te houden. Ook het test-, quarantaine en ontslagbeleid is voor de NDP onduidelijk. Verder wil de NDP-fractie weten in welke de epidemiologische fase het land nu verkeert en de toeloop op het aantal doden per dag.

Ook de zorgwekkende grens tussen beheersbaar en onbeheersbaar die bereikt wordt, met de verschillende berichten dat het land boven haar capaciteit raakt qua human resources en opvangfaciliteiten, zij het quarantaine of isolatie, zij het zorgbehoevend of niet, zijn zaken die ook aangehaald zijn.

De NDP-fractie vindt ook dat de transparantie in de dataverwerking te wensen overlaat. Er is geconstateerd dat er geen efficiënte interne communicatiestructuur aanwezig is tussen de verschillende entiteiten binnen de zorg en het Nationaal COVID-19 Managementteam.

De tientallen burgers die zich bevinden in de samenleving die positief bevonden zijn en helaas niet meer te traceren zijn – de zogeheten ‘Lost to follow up’ – en dat de grootte van de verspreidingshaarden zich niet alleen beperkt tot Paramaribo en Wanica, maar ook in diverse regio’s in het land, zijn zaken waarvoor de oppositie aandacht van de regering vraagt.

Met betrekking tot het Noodfonds vraagt de oppositionele partij zich af wat het implementatieplan is en hoe op korte termijn de regering de problemen structureel zal oplossen die alle sectoren raken teneinde de situatie c.q. spreiding te stabiliseren.

Jerrel Harderwijk

VANDAAG