Binnen drie maanden weer ambassadeur uit Nederland in Suriname

Foto: Shutterstock
Print Friendly, PDF & Email

Suriname en Nederland willen nog vóór 25 november weer ambassadeurs gaan uitwisselen. Dat werd bekend na een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin en Stef Blok. Gisteren bevestigde president Chan Santokhi in het programma Krin Taki ook dat de landen ambassadeurs weer tot elkaars grondgebied zouden worden toegelaten.

De relatie met Nederland verslechterde tijdens de regering-Bouterse omdat Nederland weigerde Bouterse te erkennen als president van Suriname. Na de verkiezing in 2010 van Desi Bouterse tot president van Suriname, zei de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, dat Bouterse alleen welkom was in Nederland om zijn gevangenisstraf uit te zitten. De toon voor de relatie tussen de twee landen was daarmee gezet.

De regering-Bouterse weigerde in 2017 een nieuwe ambassadeur van Nederland toe te laten. Sindsdien hebben de landen geen hoogste diplomatieke vertegenwoordiging op elkaars grondgebied. Suriname vond dat Nederland zich te veel bemoeide met interne aangelegenheden.

In 2018 noemde minister Blok Suriname een failed state. Zo zei Blok onder meer dat hij geen enkel land kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven. “Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.” Ook zette hij vraagtekens bij de functionerende rechtsstaat en democratie van Suriname.

Met deze uitspraken gaf Blok er blijk van geen enkele kennis van Suriname te dragen. Vrijwel alle politieke partijen in Suriname keurden zijn uitspraak af. Blok heeft meerdere keren geprobeerd zijn excuses aan te bieden aan de regering-Bouterse, maar die weigerde daarop in te gaan.

Het is opvallend dat Nederland Bouterse niet accepteerde als democratisch gekozen staatshoofd wegens een vonnis voor drugshandel in Nederland, terwijl Ronnie Brunswijk wel wordt geaccepteerd als democratisch gekozen vicepresident. Ook tegen Brunswijk loopt een vonnis wegens drugshandel in Nederland.

Ramdin is de eerste minister in tien jaar tijd die een bezoek brengt aan Nederland.

VANDAAG