Buschauffeurs pleiten bij vicepresident voor rechtszekerheid

Buschauffeurs pleiten bij vicepresident voor rechtszekerheid. Foto: Kabinet van de Vicepresident

De Vereniging van Buschauffeurs in oprichting pleit voor meer bescherming van de buschauffeurs. Ze wil meer rechtszekerheid en wil vooral ook dat de ziektekostenregeling in orde wordt gemaakt voor deze doelgroep. Vandaag heeft deze vereniging in oprichting een onderhoud gehad met vicepresident Ronnie Brunswijk.

Gelijk na het onderhoud is een petitie overhandigd aan de vicepresident. De petitie is ondertekend door John Cairo, die meent een groep van 80 buschauffeurs achter zich te hebben. Volgens Cairo melden zich dagelijks chauffeurs aan bij de vereniging. De vereniging vraagt ook erkenning van de buschauffeurs door de staat. Ook wenst zij als groep aangemerkt te worden als een officiële gesprekspartner van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, meldt het directoraat Volkscommunicatie.

Zij wil daarbij ook een bijdrage leveren aan de ordening van de transportsector. De vereniging geeft aan dat de chauffeurs vanwege de COVID-19-pandemie zes maanden verstoken zijn van inkomen. Zij vraagt daarbij aan de regering een financiële compensatie voor de afgelopen maanden.

De vicepresident heeft de petitie in ontvangst genomen en er gelijk werk van gemaakt. De buschauffeurs hebben ondersteuning van de vicepresident toegezegd gekregen. De vicepresident zal ervoor zorgen dat de buschauffeurs in aanmerking komen voor het COVID-19-ondersteuningspakket.

Volgens vicepresident Brunswijk wordt nu via het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme een mogelijkheid bekeken om deze bushouders financieel te compenseren. Hierover zijn al afspraken gemaakt met de minister. De vicepresident eist wel dat de vereniging zich verder gaat organiseren.

De Vereniging van Buschauffeurs in oprichting hoopt dat er ook een regeling wordt getroffen waarbij zij verzekerd kan zijn van een vast inkomen per maand. Het voorstel zoals vervat in de petitie is om naar mogelijkheden te kijken dat enkele buschauffeurs worden overgeheveld naar het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). De vereniging is bereid om samen met deskundigen in de sector protocollen ten behoeve van de buschauffeurs wettelijk in orde te maken.

VANDAAG