Leo Brunswijk nieuwe president-commissaris EBS

De nieuwe Raad van Commissarissen van de EBS. Leo Brunswijk is de president-commissaris. Foto: Suriname Herald

Leo Brunswijk is vandaag tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) benoemd tot president-commissaris van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). De Raad van Commissarissen (RvC) is door vicepresident Ronnie Brunswijk, in aanwezigheid van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, geïnstalleerd.

Minister Abiamofo gaf na de installatie te kennen veel verwachtingen te hebben van deze raad die nu compleet is. Hij gaf te kennen dat de president-commissaris van de eerdere benoemde raad, Andy Rusland en Viren Ajodhia op eigen verzoek hadden bedankt.

Volgens de bewindsman is de EBS een belangrijke partner in het land wanneer het gaat om energieopwekking. De staat pompt per jaar SRD 1,25 miljard aan subsidies in de EBS. De regering heeft volgens hem het voornemen om de subsidies af te bouwen. Echter zal dit nog verder uitgewerkt worden. Volgens hem is er nog veel te doen binnen dit staatsbedrijf. Zo zijn er verschillende modellen wanneer het gaat om de opwekking van hernieuwbare energie.

President-commissaris Brunswijk zegt ingenomen te zijn met het in hem gestelde vertrouwen. Om zich in te kunnen zetten heeft Brunswijk de Nederlandse nationaliteit verruild voor de Surinaamse nationaliteit.

Leo Brunswijk toont trots zijn Surinaams paspoort. Foto: Suriname Herald

Op de vraag waarom hij tot die stap is overgegaan zegt Brunswijk dat hij zich zo beter kan inzetten. De statuten van het bedrijf geven duidelijk aan dat personen die in de RvC zitting nemen, de Surinaamse nationaliteit moeten bezitten. Brunswijk zegt gehoor te hebben gegeven aan wat de statuten voorschrijven. “Ik heb geen moment erover getwijfeld omdat ik overtuigd ben van de stappen die ik heb genomen,” aldus Brunswijk.

Hij zegt bereid te zijn om zich onder welke omstandigheden dan ook in te zullen zetten voor Suriname. Suriname staat volgens hem voor grote uitdagingen en hij wil een bijdrage leveren aan de verdere opbouw van het land.

De benoeming van Brunswijk tot president-commissaris bij Staatsolie heeft voor veel ophef gezorgd in de samenleving. Men had er moeite mee dat hij ondanks zijn Nederlandse nationaliteit toch zitting nam in de RvC van Staatsolie. Nu hij de Surinaamse nationaliteit bezit, is dat obstakel weggenomen.

VANDAAG