Nieuwe directeur Cultuur wil weer vrede en harmonie onder personeel

Roseline Daan, de nieuwe directeur van het directoraat Cultuur. Foto: CDS

De nieuwe directeur van Cultuur, Roseline Daan, die het roer heeft overgenomen van Elviera Sandie, wil eerst werken aan de vrede en harmonie binnen het directoraat. Het personeel van deze afdeling heeft jarenlang onder grote spanning met elkaar gewerkt. “Zonder vrede en harmonie zal het niet lukken om beleid te maken. Er zal eerst daaraan gewerkt worden en dan samen gaan focussen op Cultuur,” merkt de kersverse directeur op in gesprek met Suriname Herald.

Het personeel van deze afdeling, die onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur valt, was twintig maanden lang in beraad. Er was zelf sprake van twee kampen en verdeeldheid onder het personeel. Een groot deel van de medewerkers kon niet door een deur met de vorige directeur, vanwege haar houding naar het personeel toe.

“Als er geen vrede is binnen een organisatie, kan er niet gewerkt worden aan goed beleid. Ik streef naar goed beleid. Samen met het personeel wil ik werken aan een aantal zaken voor wat cultuur betreft,” merkt Daan op. Het directoraat Cultuur telt meer dan driehonderd medewerkers.

Cultuur zal teruggebracht worden naar wat het was, veertig jaar geleden. Cultuur bestaat niet alleen uit zang en dans, maar meer dan dat. Het terugbrengen van waarden en normen en respect naar elkaar toe zijn in deze tijd heel belangrijk. Ook de religiën en de verschillende manieren van leven van de burgers van dit land zijn belangrijk. Verder moet elkaars gelijkwaardigheid worden erkend en bekeken worden hoe aan jongeren cultuur kan worden bijgebracht. Het terugbrengen van het respect is ook noodzakelijk.

Er zal ook gewerkt worden aan de materiële zijde van cultuur. Suriname moet verder ook weer gaan prijken op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. “We moeten dat zaakje weer gaan opkrikken en dan kunnen we gaan naar natievorming,” zegt Daan.

Simone Awanna

VANDAAG