Ramdin weet niets over bezoek minister Stef Blok aan Suriname

Minister Albert Ramdin. Foto: CDS

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking is niet op de hoogte van een eventueel bezoek van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, aan Suriname. Er circuleren berichten, dat de Nederlandse bewindsman dit jaar nog naar Suriname afreist voor een beleefdheidsbezoek. Volgens de informatie die rondgaat zou bewindsman in november in het land zijn.

Ramdin om een reactie gevraagd, is nog niet op de hoogte van een eventueel bezoek van zijn Nederlandse collega. “Als dat zo is, dan heb ik die informatie nog niet gekregen.” Volgens de minister zijn er tijdens zijn bezoek aan Nederland, eerder dit jaar, afspraken gemaakt dat een hoge ambtelijke delegatie naar Suriname zal afreizen voor vervolgbesprekingen. Of minister Blok deel zal uitmaken van die delegatie, weet Ramdin niet. Suriname treft wel al voorbereidingen voor de komst van de delegatie, die er in november moet zijn.

De bewindsman zegt het zeer op prijs te stellen als minister Blok zou besluiten om naar Suriname te komen. Ramdin legt verder uit, dat Suriname zo transparant mogelijk zal zijn in het voeren van zijn buitenlands beleid. Voor het land is het belangrijk om goede buitenlandse relaties te onderhouden en waar nodig die te versterken. In de buitenlandse politiek van de regering staan de belangen van het land centraal.

De bewindsman stelt dat de Nederlandse autoriteiten ook zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de herdenking van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Niet alleen Nederland, maar verschillende mogendheden zijn uitgenodigd. De traditionele partners zoals India, Ghana, Indonesië, China en Afrika hebben een uitnodiging gekregen.

Ook de Caricom-landen hebben van de Surinaamse regering een uitnodiging ontvangen. Volgens minister Ramdin is het goed om de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid niet gewoon voorbij te laten gaan.

VANDAAG