Het Korps Politie Suriname is met de bevordering van een grote groep agenten van politie eerste klasse nu meer dan 150 onderofficieren in de rang van brigadier van politie rijker. Deze groep politieambtenaren is na de kaderopleiding goed te hebben afgerond en goed te zijn beoordeeld, bevorderd in een naast hogere rang. De bevordering heeft op donderdag 1 oktober op de Politie Academie plaatsgevonden.
Inspecteur Revelino Eyck, die namens de Surinaamse Politiebond (SPB) het woord heeft gevoerd, benadrukte dat de bevordering gepaard gaat met meer verantwoordelijkheid. “Van u wordt meer verwacht in uw rang. Wees voorbeeldig en doe een goede job”.

Korpschef Roberto Prade gaf aan dat de groep nu moet beseffen dat zij een tussenschakel is tussen de officieren en de manschappen. Ze vallen nu rechtstreeks onder de officieren en moeten nu meer dan ooit hun werk naar behoren doen.
De directeur Operationele Diensten, Olton Helstone, heeft namens de minister van Justitie en Politie de groep toegesproken. Hij haalde aan dat vanuit de werkgever het een uitgangspunt is dat eenieder gelijke en eerlijke carrièremogelijkheden moet hebben naar de bepalingen en mogelijkheden van het diensthandvest en andere regelingen. Het beleid zal er altijd op gericht zijn om een vlotte doorstroming door de rangen te garanderen.
Volgens de directeur is de taak voor het ministerie weggelegd om veranderingen te brengen in de scheefgroei die er is ontstaan binnen de verschillende rangen. Dit door uiteenlopende redenen zoals achterstand in de bevorderingen en het lang uitblijven van aansluitende opleidingen, zei Helstone.
De legitimiteit die de politie krijgt van de bevolking is niet absoluut. De politie moet dit telkens opnieuw verdienen. Een cruciale factor hierbij, is uiteraard de integriteit. Een politiekorps moet een onberispelijk imago hebben. De grote meerderheid van het korps verdient dat. Zij zijn dagelijks bezig, soms op gevaar van lijf en leden, met onze veiligheid, meent Helstone.

Hij stelde verder dat het duidelijk is dat een integere politieorganisatie een pijler is van de rechtsstaat. “Het vertrouwen dat de bevolking in de politie heeft, is dan ook onlosmakelijk verbonden met het vertrouwen in de rechtstaat en in onze instellingen. En veiligheid is het fundament van een rechtsstaat. Maar die veiligheid moeten wij weer op een rechtvaardige manier verwezenlijken. De samenleving wil het gevoel hebben in een overzichtelijke, voorspelbare, betrouwbare wereld te leven. Een gevoel van veiligheid hoort daarbij, met nauw daarmee verbonden ook een gevoel van vertrouwen in de politie. Elke buurt heeft recht op veiligheid. Elk slachtoffer van criminaliteit heeft recht op aandacht en de samenleving heeft recht op een goed en evenwichtig politieoptreden”, meent de directeur.
Helstone felicteerde tot slot de nieuwbakken brigadiers en vroeg nogmaals de aandacht voor constante verbetering van de kwaliteit van het politiewerk. Het geheel werd afgesloten met een informeel samenzijn met in achtneming van de COVID-19 maatregelen.