Regering werkt aan ordening goudsector

Minister Abiamofo op oriëntatiebezoek te Brokopondo Centrum. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

De regering heeft serieuze aandacht voor de ordening van de goudsector. In verband hiermee heeft een delegatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) onlangs het district Brokopondo bezocht. Onder de gelederen bevonden zich NH-minister David Abiamofo, de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, general manager van de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), Wilson Balansi, en beleidsadviseur Rene Pika.

Het bezoek is afgelegd om na te gaan, als de goudzoekers de mijnen nabij de hulpdammen van de Afobaka waterkrachtcentrale volgens de gemaakte afspraken hebben verlaten. Verder is van de gelegenheid gebruikgemaakt om de doelgroep te informeren over het te voeren mijnbouwbeleid. In een eerder stadium waren de activiteiten rond de hulpdammen in het zo genoemd ‘No Go’ gebied dat Staatsolie toebehoort, reeds door de OKGS stopgezet. Ook hebben de goudzoekers hun pijnpunten besproken met de delegatieleden.

Volgens de NH-bewindsman is geconstateerd dat er goudwinningsactiviteiten nabij de VOJ-school te Brokopondo Centrum en de weg naar Atjoni worden ontplooid, die de infrastructuur en veiligheid van de lokale gemeenschappen in gevaar brengen. Door kordaat optreden van het ministerie van NH en OKGS behoren ook hier de werkzaamheden tot het verleden. Met deze actie is voorkomen dat de infrastructuur en veiligheid van de lokale gemeenschappen verder in gedrang zijn gekomen.

Tijdens het oriëntatiebezoek zijn er diverse gesprekken gevoerd met de locals met het uiteindelijk doel om een forum te bieden aan de kleinschalige gouddelvers van Balingsoela en omgeving. De regering is voornemens met voortvarendheid te werken aan de ordening van de sector.

Met de nieuwe visie zal de goudindustrie in het binnenland inzichtelijk worden gemaakt wat op kort termijn moet resulteren in adequate inning van de middelen voor de staat. Binnen afzienbare tijd zullen ook het Marowijne-, Lawa- en Tapanahonygebied worden aangedaan.

VANDAAG