Granman Aboikoni weet hoe ver hij mag gaan

Albert Aboikoni, granman der Saramaccaners. Foto: Suriname Herald

“Ik weet tot waar mijn jurisdictie gaat als granman en ik houd me daaraan,” zegt Albert Aboikoni, granman der Saramaccaners, in gesprek met Suriname Herald. Aan de stamleider is gevraagd hoe hij tegenover het verzoek van de Matjaw-lo staat om zijn granmanschap in te trekken.

“Alle regeringen in Suriname hebben, ongeacht de politieke partij waar ze deel van uitmaken, het land toch kunnen besturen. Suriname is een staat tussen al die andere landen in de wereld. Ook deze regering heeft een aantal deskundigen in huis en ik denk niet dat zij een ander besluit zullen nemen, dat niet op waarheid berust,” geeft Aboikoni aan.

Het afgelopen weekend, tijdens de viering van de Dag der Marrons op 10 oktober in het Matawaigebied te Poesoegroenoe, de residentie van granman Lesley Valentijn, heeft de Matjaw-lo een stam van de Saramaccaners een petitie ingediend. Middels deze petitie hebben zij aan de regering, via A Marron Kompas, aandacht gevraagd voor dit slepende vraagstuk. De Matjaw-lo is het niet mee eens dat Aboikoni, als stamleider aanblijft. Zij zien graag dat Naze Amina het roer overneemt.

“Ik weet dat ik de granman ben en de eerste die het instituut moet respecteren. Ik zal dat blijven doen,” aldus Aboikoni. De granman zegt verder dat hij ook geen uitnodiging heeft gekregen om deel te nemen aan de krutu, die zondag door het traditioneel gezag wordt gehouden aan de Brownsweg. Er zal tijdens deze bijeenkomst onder andere antwoord worden gegeven op het verzoek van de Matjaw-lo.

Simone Awanna

VANDAAG