Benoeming hoofdkapitein Ndaaki door Matawai-granman zorgt voor verwarring

President Santokhi was op Marrondag aanwezig in Pusugrunu. Foto: CDS

De benoeming van hoofdkapitein Glenn Ndaaki door granman Lesley Valentijn der Matuariërs heeft voor verwarring gezorgd bij de dorpelingen van Santigron. Afgelopen weekend heeft vicepresident Ronnie Brunswijk, tijdens de viering van Marrondag te Pusugrunu, Ndaaki, die al jaren geleden op traditionele wijze is ingewijd ‘de weti futu’ als hoofdkapitein van het dorp Santigron, dat aan de Saramaccarivier ligt, zijn beschikking overhandigd.

Brunswijk las de beschikking voor aan het aanwezige publiek: “Te benoemen als hoofdkapitein van de stam der Matuariërs voor het dorp Santigron in het district Wanica. In het verleden werden er onderlinge afspraken gemaakt onder de granmans om te letten op de mensen die in hun gebied vallen,” aldus de vicepresident.

Salomon Emanuel, kapitein, antropoloog en kenner van de marroncultuur van het dorp Santigron, zegt desgevraagd aan Suriname Herald dat de handeling van de Matawai-stamleider en de vicepresident voor verwarring heeft gezorgd bij de dorpelingen van Santigron.

Met de benoeming van de hoofdkapitein te Matawai kan het wel zo zijn dat de dorpelingen, die al jaren onder de Saramaccaanse granman vallen, nu onder de Matuariërs vallen. De benoeming heeft plaatsgevonden in bijzijn van de Matawai-granman en niet in aanwezigheid van de Saramaccaanse stamleider, legt Salomon uit.

Een van de consequenties hiervan kan zijn dat de Matawai-granman voortaan over Santigron gaat en er heeft geen overleg daarover plaatsgevonden, merkt Salomon op.

De kapitein meent uit de beelden van het moment dat de vicepresident dat niet met zoveel woorden gezegd heeft, maar dat is naar voren gebracht. “Als dat nu het geval is hebben we een issue, omdat je een dorpsgemeenschap niet van de een of andere dag weghaalt en bij een andere autoriteit plaats. Deze poging was al gedaan, maar was nooit gelukt.”

Santigron is een Saramaccaans dorp dat door een Sarammaccaner is gesticht. “In de tijd zijn er andere mensen hier komen wonen, maar dat betekent niet dat je een dorp weghaalt bij de Saramaccaners. Het besluit van de regering heeft gezorgd voor verontwaardiging onder de dorpelingen. Ze voelen zich beledigd met deze handeling,” legt Salomon uit.

Hij geeft wel hij aan dat Ndaaki aanspraak maakt op de benoeming, omdat hij de opvolger is. Ndaaki is naar de Matawai-granman gestapt en heeft gevraagd om hem te benoemen, omdat het te lang op zich liet wachten. Het was een hele ‘yu hari en trusu’, legt de antropoloog uit.

Granman Albert Aboikoni zegt hiervan niet op de hoogte te zijn. “Ik was niet uitgenodigd en ik was niet aanwezig op de krutu en kan daarom geen dingen zeggen over de bijeenkomst die daar heeft plaatsgevonden,” aldus de stamleider van de Sarammaccaners.

President Chan Santokhi en vicepresident Brunswijk zullen later vandaag een bezoek brengen aan Santigron. De reden van het bezoek is niet bekend.

Simone Awanna

VANDAAG