Minister Sewdien belooft boeren aanpassing melkprijs

Minister Parmanand Sewdien. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft veeboeren de toezegging gedaan te zullen werken aan een betere prijs voor melk. De minister verwijst naar het jaar 2004. Toen koste een liter melk ongeveer 80 dollarcent, met als gevolg dat de productie van melk exponentieel omhoogging.

De minister zegt vandaag tijdens een districtsbezoek aan Wanica over informatie te beschikken dat melkboeren momenteel de keus maken om hun melkvee te laten kruizen met slachtvee. Dit omdat de melksector niet boeiend is voor de ondernemers. Ze verdienen veel meer aan slachtvee.

De bewindsman zegt dat hij beseft dat een prijs van SRD 5,50 voor een liter rauwe melk momenteel te weinig is. Per 1 oktober 2020 wordt in het kader van de koersunificatie een compensatie verstrekt door de regering. Het gaat om SRD 1,00 per liter melk waarvoor de boeren in aanmerking komen. “Dit komt op niet eens 40 dollarcent per liter. Voor mij het signaal dat het niet genoeg is om de boeren te stimuleren.”

De minister zegt dat de boeren overstappen naar slachtvee, omdat ze al zien aankomen dat ze geen beleidsopvolging zullen hebben. “Slachtvee is makkelijker te managen ten opzichte van melkvee. Er zijn genoeg voorbeelden hier in de buurt. Er moet een halt daaraan worden toegeroepen,” aldus de bewindsman.

De minister zegt dat hij de prijs laag wil houden voor sociaal zwakkeren, maar voor andere groepen zal de prijs marktconform worden gehouden. “Vicepresident u zult binnenkort weer een voorstel zien voor de aanpassing van de melkprijs.”

VANDAAG