CBB speelt in op klachten burgerij

Lange rijen en drukte behoren tot het verleden bij CBB. Foto: Biza
Print Friendly, PDF & Email

De leiding van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is niet voorbijgegaan aan de vele klachten van de burgerij over de dienstverlening. CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie heeft in goed overleg met Biza-minister Bronto Somohardjo maatregelen getroffen om de problemen tot het verleden te laten behoren. De lange rijen en de drukte bij de BvB’s baarden de CBB-directeur en minister zorgen.

Burgers stonden in zon en regen om hun burgerzaken in orde te maken. Minister Somohardjo heeft daarom tenten en stoelen laten plaatsen. De directeur geeft aan, dat de drukte nu is afgenomen. De Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) en het CBB zijn nu ook langer open en wel tot twee uur ‘s middags.

Er zijn nu meerdere locaties waar burgers hun e-ID kaart kunnen aanvragen. Dit kon voorheen alleen op het hoofdkantoor van het CBB. De drukte had vooral te maken met de inschrijvingsperiode van leerlingen en studenten, waarbij documenten zoals een geboorteakte en uittreksel van belang zijn.

Het CBB wil meer in contact zijn met de burgerij. Om dit te kunnen doen komen er twee televisieprogramma’s, een in het Nederlands en een in het Sranan. Het doel van de programma’s is om burgers beter te informeren over belangrijke zaken over het CBB.

“Biza gaat voor een duurzame, efficiënte en effectieve transformatie van het CBB. In deze programma’s zult u ook op de hoogte gesteld worden over de richting die wij wensen op te gaan met het CBB en de stand van zaken in het verlengde hiervan,” zegt Kanapé-Pokie.

Om de gewenste verandering te kunnen bewerkstelligen mogen burgers participeren door een geschikte naam voor deze programma’s te bedenken. De reacties mogen geplaatst worden onder het filmpje, dat geplaatst is op de Facebookpagina van het ministerie van Biza. Dit kan tot uiterlijk 20 oktober.

VANDAAG