Scholen gaan eerder dicht vanwege hitte

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Beeld: DNA TV

Leerlingen en studenten gaan voor drie weken eerder van school vanwege de bijzondere hitte. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) maakt bekend dat met ingang van dinsdag 20 oktober tot en met 13 november de basisscholen om 11.30 uur sluiten. De voj- en vos-scholen sluiten deze periode om 12.00 uur.

Het ministerie deelt ook mee dat vanaf nu kinderen van 12 jaar en jongeren geen mond- en neuskap meer hoeven op te doen. De nieuwe wetenschappelijke inzichten van de gezondheidsautoriteiten in binnen- en buitenland geven deze instructies.

MinOWC-minister Marie Levens gaf in De Nationale Assemblee te kennen dat nog nooit eerder een schooljaar van start is gegaan in zo’n crisis die men nu meemaakt. De COVID-19-crisis en de sociaal-economische crisis drukken zwaar op het proces.

Na de vierde week van oktober zijn alle scholen weer aan het werk. Dat is gegeven de crisis een goed resultaat, merkt ze op. Zo haalt ze aan dat de scholen in Guyana en Jamaica vanwege de veiligheid niet opengaan. Veel landen werken nu online tot volgend jaar. De scholen gaan in die landen niet open.

In bepaalde landen zijn de scholen wel opengegaan, maar moesten al gauw de deuren weer dicht doen. Volgens Levens heeft Suriname het als samenleving vrij goed gedaan. Echter moet er nog veel gedaan worden, zegt ze. De achterstand in de afgelopen jaren is enorm gestegen, de scholen zijn niet onderhouden, de plafonds van scholen worden opgevreten door vleermuizen en houtluizen. “Er is enorm veel werk te doen,” zegt Levens.

Na diverse scholen te hebben bezocht is het ministerie overgegaan tot het opstellen van een crisisprogramma om minimaal ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van vleermuizen verwijderd worden van de tafels van de leerlingen. Alle zeshonderd scholen en gebouwen van het ministerie zijn in kaart gebracht. De minister weet hoeveel het de staat zal kosten om bij een school de nodige reparaties te doen.

Om het geheel in kaart te brengen heeft het ministerie gewerkt samen met zestig studenten van de Technologische faculteit. De studenten hebben de problemen van de scholen met gedetailleerde beschreven op papier gezet met de nodige aspecten die gerepareerd moeten worden. Nu de minister alles in kaart heeft kan ze beginnen door de scholen die het slechtst aan toe zijn eerst aan te pakken.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG