Deel passagiers uit Nederland niet in quarantaine na aankomst in Suriname

Een KLM-toestel op Zanderij. Foto: Suriname Herald

Van de reizigers die de afgelopen weken van Nederland naar Suriname vlogen, is 35 procent niet in quarantaine gegaan, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In Suriname geldt een dwingend advies om na een vlucht tien dagen in zelfquarantaine te gaan.

Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel luchthaven zijn passagiers verplicht een negatief coronaresultaat en een reservering voor een quarantaineplek te overhandigen. Passagiers konden hier makkelijk onderuit komen. Voor de controle boekten ze een hotel, dat ze na de controle annuleerden om vervolgens door te reizen naar hun verblijfplaats, zonder contactgegevens achter te laten.

Minister Ramadhin van Volksgezondheid laat aan persbureau ANP weten dat de regels niet door iedereen zijn nageleefd, en dat ook de controle vanuit de overheid tekortschoot, meldt de NOS.

Hij vindt het jammer dat het zo is gelopen, juist nu het aantal coronagevallen in Suriname is teruggebracht naar 60. Hij zou graag het aantal vluchten uit Nederland willen beperken, nu het land als risicogebied is aangemerkt. De afgelopen weken arriveerden er twee passagiersvluchten per week.

In Nederland werden gisterochtend 8.764 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat was er 589 meer dan de dag ervoor, toen er nog 8.182 nieuwe besmettingen werden gemeld. Ondanks er in Nederland een mondkapjesplicht is ingevoerd, houden veel mensen zich niet eraan. Er gelden geen sancties voor het niet dragen van mondkapjes. In Suriname is juist een daling merkbaar in het aantal actieve COVID-19-gevallen. Het aantal staat nu op vijftig.

VANDAAG