OW-minister: “Bouwen in Suriname zal aangepast moeten worden”

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

Het bouwen in Suriname zal aangepast moeten worden aan toekomstige virusepidemieën. Het betreft eisen die in lijn staan met de COVID-19-situatie zoals rekening houden met de afstand van zitten, meer zonlicht en ventilatie toelaten in ruimtes. Dit liet de minister van Openbare Werken (OW), Riad Nurmohamed, onlangs weten tijdens de installatie van de werkgroep Bouwvergunning.

De minister zei verder dat het ministerie de afgelopen periode te maken heeft gehad met ondernemers die kleine ruimtes hebben en hun terras willen uitbreiden. Er is goedkeuring daarvoor gegeven gezien de COVID-omstandigheden. De bewindsman benadrukte dat de regering ondernemerschap stimuleert, want zo wordt er werkgelegenheid gecreëerd.

Echter benadrukte hij dat dit een tijdelijke aanpassing is. Wanneer de COVID-situatie genormaliseerd is, zal men terug moeten naar de oude situatie. Wat bouwvergunningen betreft zijn er basisdocumenten waarmee het ministerie werkt. Dit geldt voor onder andere de bouw van woningen, uitbreiding van een muur en het bijbouwen van een garage. Minister Nurmohamed wil het beleid hierop gaan verscherpen. Het ligt in de bedoeling om over te stappen naar een onlinesysteem voor de aanvraag van een bouwvergunning.

De technische eisen worden verbeterd en er zullen nieuwe vereisten gelden bij nieuwe aanvragen. Dit zal gelden voor kantoren en wooncomplexen. De prijzen zullen aangepast worden op basis van diversificatie. De minister merkte op aan dat iemand die een huis gaat bouwen een ander tarief zal betalen dan iemand die een shopping mall zal bouwen. Ook voor de bouw van een school zal een ander tarief moeten gelden, zei de OW-topman.

Er zullen strengere eisen gelden voor ontwerpers en bouwers. Nurmohamed gaf aan dat een tekenaar van een bouwtekening over de nodige scholing en papieren zal moeten beschikken. Het moet tot het verleden gaan behoren dat mensen zich tekenaar noemen, maar geen adequate scholing daarvoor hebben genoten. Zo zullen ingenieurs- en architectenbureaus zich aan gestelde eisen moeten houden.

Volgens de minister gaat de bouwpolitie meer in beeld moeten komen. Momenteel zijn er vijfentwintig in het bestand en de minister zal niet schromen om dit aantal op te trekken naar vijftig om zo landelijke controle te doen. De bouwpolitie zal de nodige boetes moeten gaan innen.

In het geheel zal de burger beschermd moeten worden. “We zien vaak, het dak van de ene buurman op het erf van de ander en niemand doet wat eraan,” zegt de bewindsman. Wat verkeerd is gegaan moet volgens de minister recht worden getrokken. Hij kijkt uit naar de aanbevelingen van de werkgroep bouwvergunningen.

VANDAAG