Bezorgde boothouders Commewijne dienen petitie in bij DNA

Waarnemend assembleevoorzitter Sharman luistert naar de boothouders die een petitie hebben ingediend. Foto: DNA

Leden van de Vereniging van Boothouders in het district Commewijne (VBDC) hebben hun bezorgdheid, gisteren, middels het indienen van een petitie geuit bij het parlement. Waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Dew Sharman, heeft de groep ontvangen en toegesproken. De petitionarissen hebben onder andere aangegeven het in deze COVID-19-periode even moeilijk te hebben als andere Surinamers.

Op DNA doen zij een beroep, om de overheid ertoe te bewegen dat zij hun COVID-19-compensaties ontvangen. De compensatie is bedoeld voor de periode, waarin de diensten verleend door de boothouders aan de gemeenschappen van Commewijne en omstreken is stopgezet.

Verder heeft de groep haar bezorgdheid uitgesproken, omdat zij bedreigd wordt met het intrekken of laten inleveren van hun vergunningen voor het niet akkoord gaan met een tarief dat niet kostendekkend is. Sharman onderkent dat de boothouders een bepaalde taak te vervullen hebben in de samenleving en ook gebukt gaan onder de moeilijke financiële economische omstandigheden. “We erkennen dat u ook toe bent aan lotsverbetering.”

De de boothouders hebben met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) onderhandeld, maar zijn niet tot een vergelijk gekomen. Sharman vraagt echter begrip, omdat de regering onvoldoende ruimte heeft om alles tegelijk te doen. Verder zei hij dat, COVID-19, zaken enigszins heeft bemoeilijkt, maar dat de groep wel recht heeft op de compensatie.

Sharman heeft toegezegd de petitie te zullen doorgeleiden naar de vaste commissie van TCT in het parlement. Ook zal hij zich persoonlijk inzetten en deze kwestie bespreken met TCT-minister Albert Jubithana. Hij vindt dat tenminste de compensatie, waar de boothouders recht op hebben vanwege COVID, in orde wordt gemaakt. Als die in orde is, dan kunnen zij het hoognodige aan hun boten doen om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Simultaan zal ook worden gekeken naar het probleem van de tarieven. Sharman zei dat dit niet alleen een probleem is van de boothouders, maar zeker ook van de bushouders. Deze kwestie behoeft integrale aanpak, aldus Sharman.

VANDAAG