Regeringsdelegatie bezoekt Drietabbetje

John Lesina. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Een regeringsdelegatie bestaande uit president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en andere hoogwaardigheidsbekleders zal vandaag een bezoek brengen aan het binnenland. Zij zullen afreizen naar Drietabbetje en de granman van de Aucaners, Bono Velantie, bezoeken.

"We kijken reikhalzend uit naar het bezoek en het eerste waarover er gesproken zal worden is het grondenrechtenvraagstuk dat nog steeds niet is opgelost. Dit vraagstuk moet eerst opgelost worden," zegt hoofdkapitein John Lesina in gesprek met Suriname Herald.

Hij geeft aan dat zij druk bezig zijn met de voorbereidingen. "Het is een normaal bezoek zoals zij de andere gebieden hebben aangedaan. Nu is het de beurt aan Sipaliwini. Ze komen om de mensen moed in te spreken.” De hoofdkapitein zegt verder dat eenieder weet dat het niet goed gaat in het land en gezien de moeilijke financiële economische situatie hebben ook binnenlandbewoners het niet gemakkelijk. "Het leven is ondraaglijk voor de mensen. De regering heeft pakketten gestuurd, maar dat kan niet voor altijd en ze waren ook niet voldoende," merkt hij op.

Ook bewoners van de omliggende dorpen zoals de inheemsen uit Apetina en de andere inheemse dorpen zullen aanwezig zijn. Personen uit het Lawagebied zullen ook komen om met de delegatie te praten. Volgens Lesina kost een gascilinder in het binnenland SRD 250 en velen kunnen zich dit niet permitteren. Voor een zak rijst wordt SRD 300 betaald en een grote Fernandes soft kost SRD 40. "De mensen verdienen het geld niet er is geen werkgelegenheid," zegt de hoofdkapitein verder.

Tijdens het bezoek zullen de problemen waarmee de dorpelingen zitten ook kenbaar gemaakt worden en aandacht vragen daarvoor. Dat de scholen nog gesloten zijn zal ook worden aangekaart. Voor dit jaar halen de leerlingen het niet meer.

"We hebben veel problemen hier en die zullen aan de nieuwe regering voorgehouden worden. De mensen planten wel, maar is voor eigen gebruik. De vicepresident weet wat het leven is in het binnenland, omdat hij afkomstig is vanuit het binnenland," zegt Lesina.

Het is niet bekend wanneer de delegatie terugkeert naar Paramaribo.

Simone Awanna

VANDAAG