VIDS ziet Wet collectieve rechten inheemse- en tribale volken volgend jaar gerealiseerd

De launch van de campagne ‘Met elkaar in Suriname’. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) ziet graag dat de Wet collectieve rechten inheemse- en tribale volken volgend jaar gerealiseerd wordt. Vanaf 2009 pleit deze groep voor het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. Er is donderdag een campagne gelaunched, die de regering ertoe moet bewegen om deze wet snel aan te nemen, zegt VIDS-voorzitter Theo Jubitana.

De campagne ‘Met elkaar in Suriname’ moet ervoor zorgen dat de bewustwording over de wettelijke bescherming van inheemse- en tribale volken in Suriname bij de totale samenleving opgang wordt gebracht. Deze wet is niet alleen van belang voor de doelgroep, maar voor de totale samenleving.

Karin Refos van STAS International legt uit, dat jongeren ook betrokken zullen worden bij dit project. De promotie video die gelanceerd is zal worden vertaald en gebracht naar de verschillende gebieden. “Niemand mag vergeten worden in dit proces en eenieder moet zich betrokken voelen,” zegt Refos.

Een team van juristen en rechters was aanwezig tijdens de launch van dit project. Gloria de Mees, verbonden aan de universiteit, vindt het belangrijk dat personen nu nog meer weten wat hun rechten zijn. “Over het algemeen kent men zijn plichten, maar nauwelijks zijn rechten. Daarom is de bewustwording over het grondenrechtenvraagstuk nodig.”

Suriname is al vaker op de vingers getikt door internationale organisaties, die vinden dat het land te laks omgaat met mensenrechten. Voor het imago van het land is het niet goed, om steeds negatief in beeld te staan bij internationale organisaties. Daarom zal deze campagne extra gepromoot worden om ervoor te zorgen dat deze wet wordt aangenomen in De Nationale Assemblee.

De campagne duurt tot 20 december, maar wordt in januari hervat.

VANDAAG