CLO geeft regering tot woensdag om lonen aan te passen

Landsdienaren gisteren tijdens de vergadering in het CLO-gebouw. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) onder leiding van Ronald Hooghart geeft de regering tot woensdag de tijd om de lonen van landsdienaren aan te passen. “Regering a no mi taki, na den wrokoman e gi unu opdracht. We zetten niemand onder druk. Op 16 oktober hebben we brieven geschreven en nog steeds geen antwoord ontvangen,” zei Imro Edam, voorzitter van de bond bij het ‘s Lands Hospitaal gisteren.

“De regering desavoueert ons en doet wat ze wil. Ze geven ons SRD 300, maar we hebben niet daarover gepraat,” zei hij. CLO-lidbonden waren voor gisteren opgeroepen in het bondsgebouw aan de Gemenelandsweg, om te praten over de kwestie twk-aanvullingen en de 25 procent loonsverhoging. Volgens Edam luistert de regering niet naar de bond. “Wat er gebeurt is veel en werkt psychisch op de arbeiders. Regering het ligt niet aan ons, maar aan u. President u praat stoer en wij gaan ook stoer doen,” zei de vakbondsman.

Volgens CLO-voorzitter Hooghart is de organisatie in beraad. Hij gaf aan dat het de regering is, die zorgt voor de splitsing tussen de bonden. Verder merkte hij op dat werknemers door de regering worden geïntimideerd, wat geen goede zaak is.

Hooghart zei ook dat president Chan Santokhi aan hem gevraagd heeft om raadsadviseur te worden. Echter is hij niet akkoord gegaan met het voorstel van het staatshoofd, omdat hij de belangen van de arbeiders anders niet zou kunnen behartigen. “Mi no wan’ lus’ unu, ef’ mi go akkoord dan mi lus’ unu,” zei de vakbondsman. Aangezien de CLO vanaf gisteren in beraad is kan er elk moment actie worden gevoerd.

De aanwezige vakbondsleiders deden een beroep op hun collega’s om de verschillen die er zijn aan de kant te zetten, zodat zij gezamenlijk de problemen van de werknemers kunnen oplossen. “Het is geen populistische taal die we hier spreken. We verwachten vandaag nog een telefoontje vanuit de regering en als dat niet gebeurt gaan we donderdag op straat tot 25 november.”

Simone Awanna

VANDAAG