Onderzoek ambassadegebouw Parijs verloopt stroef

Gebouw van de Surinaamse ambassade in Parijs
Print Friendly, PDF & Email

Een door het Openbaar Ministerie (OM) ingesteld onderzoek naar de investeringen in het ambassadegebouw van Suriname in Parijs verloopt stroef. Personen uit de regering-Bouterse werken niet mee, vandaar dat het OM deze zaak niet heeft kunnen oppakken, zegt procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday.

Het OM heeft bij zijn verzoek aan de toenmalige regering voor informatie nul op het rekest gekregen. "We zijn in de maand december gestart met het formuleren van een notitie, die in januari aan de regering zal worden aangeboden. Hierin zal worden aangegeven welke aanvullende informatie het OM nodig heeft om het werk verder te kunnen voortzetten", merkt de pg op.

In 2018 had president Desi Bouterse aangekondigd dat er een justitieel onderzoek zou komen naar de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs. De regering-Bouterse had in 2012 een pand in de Franse hoofdstad Parijs gekocht voor de vestiging van de Surinaamse ambassade.

Eerder had president Chan Santokhi, die toen parlementariër was, aangegeven dat er verschillende bedragen zijn overgemaakt naar Frankrijk voor het repareren van het gebouw. Santokhi noemde een aantal bedragen op die vermoedelijk zouden zijn overgemaakt. Volgens hem had de toenmalige regering niet alleen een pand gekocht, maar het ging ook om een naamloze vennootschap waarbij er ook aandelen gekocht werden.

Simone Awanna

VANDAAG