Met pensioen gaan mag vanaf 55 jaar voor ambtenaren

Minister Bronto Somohardjo. Foto: Facebook

Ambtenaren die 55 jaar oud zijn en 23 dienstjaren achter de rug hebben, kunnen binnenkort in aanmerking komen voor vervroegd pensioen. Ze hoeven dan niet te werken tot hun zestigste jaar.

Normaliter gaan ambtenaren op hun zestigste met pensioen. Ambtenaren die al 23 dienstjaren hebben en vervroegd met pensioen gaan hoeven niet te vrezen, dat ze hun 35 dienstjaren zullen missen. Ze komen ook in aanmerking voor zeventig tot tachtig procent van het salaris.

“Wij zorgen ervoor dat de persoon die met pensioen gaat een hoogst mogelijke periodiek krijgt,” zegt minister Bronto Somohardjo in gesprek met Suriname Herald. De bewindsman geeft aan dat de laatste exercitie in 2016 plaatsvond. “Het ambtenarenapparaat is te groot en moet worden afgeslankt. Er is overtollig personeel en er zijn ook personen bij die niet eens nodig zijn,” zegt de bewindsman.

Eind januari zal er een rapport worden gepresenteerd aan president Chan Santokhi. Het staatshoofd zal samen met vicepresident Ronnie Brunswijk verder kijken wat handig is en besluiten wat er moet gebeuren. Vaststaat dat er dit jaar aan vervroegd pensioen wordt gewerkt, verzekert de Biza-topman. Er zal daarnaast ook gekeken worden naar het afvloeien van een deel van de ambtenaren.

Simone Awanna

VANDAAG