Samenleving heeft last van muskieten; denguegevallen genoteerd

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Beeld: DNA TV

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, bevestigt dat er meldingen zijn binnengekomen van dengue. Deze meldingen worden echter wel overschaduwd door COVID-19, merkt hij op. Al enige tijd heeft de samenleving last van muskieten.

Minister Ramadhin geeft te kennen dat de muskietenplaag zeker wel zijn aandacht heeft. Hij heeft al de opdracht gegeven aan de afdeling Voorlichting om te komen met een nieuwe voorlichtingsvideo over dengue.

Al enkele jaren is er geen nieuwe voorlichtingsvideo geproduceerd, waardoor iedere keer het welbekende filmpje op de beeldbuis verschijnt. De minister heeft eveneens de opdracht gegeven om dat filmpje, dat niet meer voldoet aan de tijd waarin men nu leeft, niet meer te vertonen.

Ziektes als chikungunya en zika zijn er volgens de bewindsman niet meer, omdat het om een epidemie ging. Dengue is integendeel endemisch. Men noemt een infectieziekte endemisch wanneer een ziekte blijft voorkomen in een bepaald gebied zonder dat de patiënten de ziekte ergens anders hebben opgelopen.

Besmetting met het denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Deze muggen kunnen onder andere ook het Chikungunya- en zikavirus overdragen.

Volgens de minister kan dengue voorkomen worden door maatregelen te treffen. “Als je je kan beschermen tegen de steek van een muskiet dan voorkom je het ook,” zegt Ramadhin. Als er sprake is van een muggenplaag dan zullen er bespuitingen moeten plaatsvinden. Mensen kunnen volgens de bewindsman al beginnen door de omgeving waar ze wonen schoon te houden en zoveel mogelijk broedplaatsen van muskieten te elimineren. Daarmee helpen de mensen de overheid al enigszins.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG