Breaking: Total en Apache doen vierde olievondst

Een olieboorplatform
Print Friendly, PDF & Email

Het Amerikaanse olieconcern Apache en het Franse Total hebben voor de vierde keer een belangrijke olie- en gasvondst gedaan voor de kust van Suriname. Het betreft hier de Keskesi East-1-put in blok 58 voor de kust van Suriname. Eerder zijn er olievondsten gedaan in de boorputten bij Maka Central-1, Sapakara West-1 en Kwaskwasi.

De put werd geboord met een waterdiepte van ongeveer 725 meter en trof in totaal 63 meter netto koolwaterstoffen aan, bestaande uit 58 meter netto zwarte olie en vluchtige olie in de Campano-Maastrichtian reservoirs, samen met vijf meter van de netto-opbrengst voor vluchtige olie in de reservoirs van Santonian. Er wordt nog geboord naar diepere neocomische doelen.

“We zijn verheugd om deze nieuwe ontdekking aan te kondigen, die bevestigt dat deze eerste verkenningscampagne een groot succes is en bijdraagt aan de bewezen bronnen”, aldus Kevin McLachlan, Senior Vice President Exploration bij Total.

“We zijn ook verheugd, als nieuwe exploitant van het blok, om de beoordelingsoperaties te starten die zijn ontworpen om de ontdekkingen van 2020 te karakteriseren, terwijl we tegelijkertijd een tweede verkenningscampagne starten voor dit productieve blok in 2021.”

Total is vanaf 1 januari 2021 exploitant van Blok 58 met een aandeel van 50 procent. Na voltooiing van de operaties op Keskesi East-1, zal het Noble Sam Croft-boorschip worden vrijgegeven.

VANDAAG