Cash US-dollars niet van FED

Print Friendly, PDF & Email

De cash US-dollars die deze week zijn binnengehaald, komen niet van de Amerikaanse Federal Reserve Systeem (FED). Er zijn relaties aangegaan met financiële instellingen, die aanbevolen zijn door de FED. De FED staat wel achter deze operatie, legde minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, gisteren, uit tijdens de regeringspersconferentie.

Er is een samenwerking geweest tussen Achaibersing, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Achaibersing legde uit dat de FED, Suriname heeft ondersteund, omdat er vertrouwen is in good governance en daarom de instellingen heeft aanbevolen. Met die instellingen worden er zaken gedaan.

Minister Achaibersing wil vanwege strategische redenen het bedrag dat aan cash US-dollars is binnengehaald niet noemen. Hij zei wel dat het om substantiële bedragen gaat. Geldtransporten gaan met een bepaalde regelmaat plaatsvinden en wel minimaal een week. Het systeem dat gehanteerd wordt is dat cash euro’s omgewisseld worden in cash US-dollars. Girale US-dollars zullen indien nodig omgewisseld worden in cash US-dollars.

Achaibersing vindt het jammer dat Suriname een cash economie heeft. Er wordt gekeken hoe dat systeem veranderd kan worden, zodat er meer gewerkt kan worden naar een girale economie. Om dit te bewerkstelligen zal eenieder over een bankrekening moeten beschikken. Dit is eveneens het probleem bij de cash Surinaamse dollars.

Niet iedereen beschikt over een bankrekening, waardoor er nog altijd een grote vraag is naar cash SRD’s. “Wij proberen de cash economie om te zetten in een girale economie,” zei hij. In het kader daarvan worden er gesprekken gevoerd met de lokale banken.

Nu er weer cash US-dollars zijn binnengehaald betekent dit echter niet dat burgers gelijk volop US$ van hun rekening zullen kunnen opnemen. In overleg met de banken zullen de opnamelimieten geleidelijk worden verhoogd, liet het ministerie van Financiën en Planning eerder weten.

In september 2019 kwam de eerste zending contante Amerikaanse dollars vanuit de FED binnen. Het was een hoogtepunt voor het Surinaamse bankwezen, maar in januari 2020 zette het FED-bestuur een punt achter deze contante geldtransportfaciliteit. Dit als gevolg van het CBvS-kasreserve debacle.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG