Commissie adviseert instelling taskforce valutaspeculatie illegale wisselkantoren

De presidentiële commissie Evaluatie Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren heeft gisteren haar verslag gepresenteerd aan het staatshoofd. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

De presidentiële commissie ‘Evaluatie Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren’ heeft president Chan Santokhi gisteren geadviseerd om een taskforce in het leven te roepen ter bestrijding van valutaspeculatie bij illegale wisselkantoren. Dit is gebeurd tijdens de presentatie van een verslag aan het staatshoofd.

“Het speculeren met valuta door illegale wisselkantoren moeten we beter bestrijden. Dat doen we door het introduceren van een strenger toezicht- en handhavingsregime binnen de bestaande wetgeving,” zegt commissievoorzitter Prenobe Bissessur.

Voorgesteld is om een gezamenlijke taskforce in te stellen, die de bevoegdheden heeft om speculatieve illegale wisselkantoren te bestrijden. Bissessur zei dat het optreden dan strafrechtelijk en civielrechtelijk zal geschieden.

Het traject is nu dat er een ontwerpwet afkomstig van de commissie naar de ministerraad gaat en uiteindelijk naar het parlement, via de Staatsraad, voor goedkeuring. Hierna kan de taskforce worden ingesteld door de minister van Financiën en Planning. Het concrete resultaat voor de samenleving is dat de overheid effectiever zal optreden tegen speculanten, wat uiteindelijk zal leiden tot een daling van de koers, zegt de voorzitter.

VANDAAG