‘Dringi wan biri fesi wan winkri’ mag niet meer

Alcohol nuttigen in het openbaar is niet toegestaan.
Print Friendly, PDF & Email

“Ook de verpleegkundigen willen een rustig leven hebben,” zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. De regering wil mensen niet verbieden om iets te doen. Echter bij de analyse van cijfers en informatie vergaard via contact tracing blijkt dat personen besmet zijn geraakt, omdat ze zich onnodig ophouden bij supermarkten. Ondanks de COVID-19-situatie alarmerend is, vinden mensen het nodig om voor winkels te hangen voor het drinken van een biertje of iets sterks.

De regering heeft daarom in het weekend bekendgemaakt, dat het verboden is om alcohol te gebruiken in het openbaar. Alcoholgebruik en het onnodig ophouden in de nabijheid van winkels en supermarkten is per 23 januari verboden en er zal hiertegen worden opgetreden. “Er gaat niet alleen opgetreden worden tegen personen, maar ook tegen de vergunninghouder,” zei de minister.

In de vergunning staat dat er geen alcohol genuttigd mag worden voor een supermarkt, benadrukte de bewindsman. Hij voegde er meteen aan toe dat het een dagelijks straatbeeld is, waarbij er voor supermarkten wordt geborreld. Er zijn foto’s en beeldmateriaal die kunnen staven dat dit een dagelijks gebeuren is. Volgens de minister is dit geen goed beeld om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. “Het zijn deze situaties die leiden tot onnodige besmettingen,” zei Ramadhin.

De minister vraagt zich af wanneer burgers zullen beseffen, dat Suriname op het punt staat dat de zorg in elkaar kan storten. De situatie dreigt dusdanig uit de hand te lopen dat personen die de zorg voor andere aandoeningen nodig zullen hebben, op een wachtlijst geplaatst zullen moeten worden. “Iemand met een blindedarmontsteking loopt dan het risico te overlijden, omdat die niet adequaat behandeld kan worden of omdat de operatiekamers gesloten zijn,” zei de minister.

Ook is bekendgemaakt dat het staatshoofd besmet is geraakt met het COVID-19-virus. Hij is in thuisisolatie en ministers moeten van huis uit werken.

VANDAAG