Ramadhin: “Hamsteren voor een weekend lockdown heeft geen zin”

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Beeld: GOV TV
Print Friendly, PDF & Email

Hamsteren en het veroorzaken van een rush om inkopen te doen is volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid niet nodig voor de weekend lockdown. Hij benadrukte dat het hier slechts gaat om een weekend. “Het heeft geen haast noch zin om heel veel op te slaan,” zei hij. Maandag zijn de verschillende zaken weer open, voegde hij er meteen aan toe.

De regering heeft gemeend om vroegtijdig de samenleving te informeren over de lockdown, zodat de burgers daarop voorbereid zijn en ook om te voorkomen dat er plotseling een rush ontstaat om inkopen te doen.

De minister legt uit dat er eveneens een beroep gedaan zal worden op de groothandelaren en distributiebedrijven om de verschillende winkels en supermarkten van de nodige goederen te blijven voorzien. “Er hoeft geen paniek te zijn. We zullen alles eraan doen om voedsel te garanderen,” zei Ramadhin. De oproep om voeding te blijven garanderen, geldt ook voor de groenteboeren. Ramadhin drukte de mensen op het hart om niet te gaan hamsteren, want het betreft hier geen totale lockdown.

De regering heeft ervoor gekozen om twee weekend lockdowns door te voeren en de eerste start vrijdag om 19.00 uur en eindigt op maandag om 05.00 uur. De tweede weekend lockdown gaat vrijdag 5 februari om 19.00 uur in en duurt tot en met maandag 8 februari om 05.00 uur. Ramadhin legde verder uit dat het doorvoeren van de lockdown gefaseerd zal plaatsvinden. Ook zal gekeken worden naar het effect van de twee weekend lockdowns.

De minister raadt de burgers aan om hun inkopen tijdig te doen en zo veel als mogelijk de piektijden te vermijden. Het is eveneens aangeraden om de meest drukke winkels te vermijden. Hij merkte op dat het een gewoonte is van mensen om op het laatste moment te wachten en juist de drukste tijden en winkels te kiezen om inkopen te doen. “In elke straat en op elke hoek is er wel een supermarkt te vinden,” zei hij.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG