40 procent kankergevallen kan genezen

Print Friendly, PDF & Email

Ongeveer 40 procent van alle kankergevallen kan worden voorkomen door de belangrijkste risicofactoren te vermijden. Het gaat om risicofactoren zoals tabaksgebruik, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding (voedingsmiddelen met een hoog suiker-, zout- en vetgehalte, bewerkt vlees (worst, corned beef) en rood vlees (tweemaal per week) en lichamelijke inactiviteit.

Jaarlijks wordt op 4 februari Wereldkankerdag herdacht. Deze dag is ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het is een internationale bewustwordingsdag om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen.

Het thema voor dit jaar is: “Ik ben en ik wil”. Om de impact van kanker te verminderen hebben wij elkaars inzet nodig. Vooral in deze coronatijd, is het belangrijk dat er extra aandacht is voor de impact van kanker, aangezien mensen met onderliggende ziekten zoals bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker een verhoogd risico hebben op COVID-19-besmetting.

Kanker is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. In Suriname is kanker momenteel de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal sterfgevallen door kanker is de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen. De meest voorkomende kankersoorten in Suriname zijn borst-, baarmoederhals- en darmkanker bij de vrouwen en prostaat-, long- en darmkanker en kanker in het hoofd-halsgebied bij de mannen.

Vaccinatie- en screeningsprogramma’s zijn effectieve manieren om de last van bepaalde soorten kanker te verminderen. Het is daarom belangrijk dat kinderen gevaccineerd worden tegen hepatitis B – pasgeborenen binnen 24 uur na de geboorte – en het humaan papillomavirus (HPV) voor meisjes tussen negen en dertien jaar die nog niet seksueel actief zijn.

Veel kankers hebben een grote kans op genezing als ze vroeg worden ontdekt en adequaat worden behandeld. Laat regelmatig screenen op darmkanker, vooral personen die de leeftijd van vijftig gepasseerd zijn, borstkanker voor vrouwen ouder dan vijftig jaar en baarmoederhalskanker voor vrouwen ouder dan 23 jaar.

VANDAAG