Ramautarsing: “Regering zal de koers vroeg of laat moeten loslaten”

Winston Ramautarsing. Foto: Parbode
Print Friendly, PDF & Email

De regering zal vroeg of laat de koers moeten loslaten. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, in gesprek met Suriname Herald. Volgens hem moet de markt zelf haar koers bepalen en niet een paar mannen met jas en das aan de Waterkant.

“We hebben zogenaamd geünificeerd in september 2020 naar 14.29. We hebben als VES gewaarschuwd: laat die koers los. No go rommel nanga 14.29, laat die markt zelf haar koers bepalen en dat zou onder de 19 zijn, hebben we toen gezegd. Den man ben frede en kijk nu we zijn meer dan vier maanden verder en we hebben niets bereikt. Het volk is alleen maar armer en armer geworden. Zogenaamd yu e yep a volk, terwijl je het juist moeilijker maakt voor hun,” zegt Ramautarsing.

Waarde Surinaamse munt
Als de regering niet wil luisteren naar de lokale economen zullen ze gedwongen worden om te luisteren naar de internationale economen. “Onze economie zit op zijn gat. Un de na probleem. Dat wil zeggen te u no ab moni u no kan go pley echte man. We zijn aan het bedelen in de wereld en men is niet gek. Ze gaan hun geld niet zomaar in iets stoppen. Je zal de economie moeten ordenen en dat kan je niet doen met een kunstmatige koers die door een paar mannen met mooie pakken wordt samengesteld aan de Waterkant. Vraag en aanbod zal de waarde van onze munt bepalen,” zegt de VES-voorzitter.

Als de regering een lage koers propageert en aangeeft dat ze voor het volk kiest, dan is men misleidend bezig. De verdiencapaciteit om dollars te kunnen verdienen wordt hiermee onderuitgehaald.

“We zeggen nu aan onze exporteurs, 30 procent van de dollars die je verdient, moet je voor een lagere koers komen wisselen. Dus eigenlijk wi e straf den man. En dat is precies wat wij niet moeten doen. Je moet je exporteurs en je producenten juist gaan stimuleren in plaats van ze te gaan straffen. Een lagere koers om goedkoop te kunnen communiceren is goed. Maar we willen onze exporteurs niet killen,” zegt Ramautarsing.

Politieke kant
Hij zegt de politieke kant van de situatie waarbij het volk teleurgesteld kan raken en op straat komt als de koers losgelaten wordt, te begrijpen. Echter zegt hij dat de regering eerlijk moet zijn en moet aangeven dat ze de koers zelf niet omlaag kan brengen.

“Je kan het volk niet voor de gek houden. Je kan het volk niet zeggen, we gaan de koers voor je verlagen terwijl je het absoluut niet kan. Moro betre u go eerlijk om nanga a volk, leg den sma uit tak boi mi no man doe wing. Laten we die koers laten lopen. Door harder te werken komen we eruit. De koers kan alleen zaken als we meer produceren en meer exporteren,” zegt Ramautarsing.

Men moet de koers laten zweven. Dat is internationaal gangbaar. Alle liberale economieën die groeien en bloeien hebben een koers die zweeft. Wanneer men de koers vasthoudt wil dat zeggen dat men genoeg reserves heeft om een vaste wisselkoers vast te houden, zegt de VES-voorzitter.

Jerrel Harderwijk

VANDAAG