Versterking bestaande samenwerking staat centraal bij bezoek hoge Franse militaire delegatie

Memre Boekoe kazerne. Foto: Robert van Ginkel
Print Friendly, PDF & Email

Een hoge Franse militaire delegatie onder leiding van generaal-majoor Xavier Buisson van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana en brigadier-generaal Thomas Lorne uit Parijs is deze week te gast bij het ministerie van Defensie. Er zal op 15 april een strak schema worden afgewerkt. Op schema staan onder meer een beleefdheidsbezoek aan de bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Robert Kartodikromo, en krijgsmachtdeel commandanten in de Memre Boekoe Kazerne.

De bevelhebbers van beide landen zullen hierbij hun handtekening onder een document plaatsen om de samenwerking tussen de twee legers voort te zetten. Volgens Kartodikromo gaat het onder andere over de voortzetting van de gezamenlijke militaire patrouilles met de Fransen in het grensgebied, de gezamenlijke strijd tegen de COVID-19-pandemie en het uitwisselen van trainingen.

In februari, na de duidelijkheid over de grenslijn, hervatte Suriname de gezamenlijke militaire patrouilles met de Fransen in het grensgebied. Het doel van het bezoek is in het kader van de versterking van de bestaande samenwerking tussen beide landen.

Na de activiteiten in de kazerne volgt een beleefdheidsbezoek aan Defensieminister Krishna Mathoera, met wie er onder andere gesproken zal worden over de bestaande militaire samenwerking en ook nieuwe vormen van samenwerking. Op agenda staan ook een beleefdheidsbezoek aan president Chan Santokhi en minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Na de bijeenkomsten reist de delegatie donderdagmiddag verder naar buurland Guyana.

VANDAAG