Naarendorp waarschuwt voor platlegging totale zorg

Robby Naarendorp.
Print Friendly, PDF & Email

Als de situatie van ontevredenheid zich voortzet binnen de zorginstellingen, dan rest er voor Robby Naarendorp niets anders, dan te gaan voor totale platlegging van de zorg. Dit stelt een strijdvaardige Naarendorp tegenover Suriname Herald. Hij leidt de bonden bij de Regionale Gezondheidsdienst, het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en het Diakonessenhuis.

De vakbondsman wilde al deze week tot platlegging overgaan, maar toen kwam de plotselinge actie van het SVZ-personeel. Deze actie wilde hij eerst onder controle hebben alvorens van zich te laten horen.

In gesprek met de verschillende directies kreeg Naarendorp te horen, dat de zorginstellingen geen financiën hebben om zichzelf draaiende te houden. Het uitbetalen van salarissen blijkt een maandelijks probleem te zijn geworden, omdat de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten.

Het feit dat de ligdagtarieven sinds 2014 niet zijn aangepast vormt ook een heikelpunt. Het tarief dat nu iets meer dan SRD 500 is, zou moeten worden opgetrokken naar boven SRD 1000.

Naarendorp zegt dat er voor eens en voor altijd een oplossing gezocht moet worden om de salarissen binnen de zorg te garanderen. De vakbondsman ziet graag, dat alle bonden binnen de zorgsector gezamenlijk optrekken om bij onderhandelingen het uiterste uit de kan te halen. Hij zegt ettelijke pogingen te hebben ondernomen om dit gedaan te krijgen, maar tot een bundeling is het nog niet gekomen.

Naomi Hoever

VANDAAG