Korpschef Prade: “De overheid investeert niet in jongeren”

Korpschef Roberto Prade. Foto: Korps Politie Suriname
Print Friendly, PDF & Email

“De overheid moet op het matje geroepen worden, want er wordt niet geïnvesteerd in de jeugd. Jongeren worden aan hun lot overgelaten.” Korpschef Roberto Prade is bezorgd over het feit dat de overheid niet meer in de jeugd investeert. “Wil regering de criminaliteit indammen, dan moet de overheid beginnen te investeren in deze groep, omdat het de jeugdigen zijn die uitgroeien tot grote criminelen,” merkt de politietopman op in gesprek met Suriname Herald.

Het oppakken en opsluiten van personen is nog geen oplossing, want het kost de overheid ook veel meer en je zit ook nog met een groot probleem. “Wanneer ze uitgegroeid zijn tot grote criminelen ‘un’ no man ben’ a man moro’ en de investering is groter,” zegt hij. Mannen oppakken en opsluiten is voor de korpschef ook geen oplossing voor het terugbrengen van de criminaliteit. “Iedereen kijkt naar de politie en verwacht van ons om de criminaliteit terug te brengen, maar dat kan niet. Het indammen van de criminaliteit is niet iets van de politie alleen,” stelt de toppolitiefunctionaris.

Prade vindt dat de overheid mogelijkheden en kansen voor de jongeren moet creëren. Deze mogelijkheden moeten ook aantrekkelijk zijn, vindt hij. Jongeren worden aan hun lot overgelaten. Hij vindt het vooral erg, dat bijvoorbeeld internaten, die jongeren moeten helpen vormen, gesloten worden. De sluiting van vooral het internaat aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat dat leerlingen opving houdt hem bezig.

Het internaat is vanwege geldgebrek gesloten en niemand die wat hieraan doet of iets erover zegt. “Dit is een schande. Het internaat ving vooral jongeren op die uit het binnenland en andere districten naar de stad kwamen voor verdere scholing en niemand die zich daarover bekommerd. Dit geeft aan dat de jeugd niet wordt gekoesterd door de autoriteiten,” merkt de politietopman op.

Prade vraagt zich af waar deze jongeren nu naartoe moeten, want er zijn weinig opvangmogelijkheden voor deze groep in Paramaribo. Op deze manier worden jeugdigen kansloos gemaakt. Het internaat was een veilige plek, waar zij konden verblijven totdat zij de school hadden afgerond. Dit is een van de zaken die is weg komen te vallen, zegt de korpschef.

“Investeer in de jeugd, dan zal het probleem niet zo groot zijn. Men wacht totdat het probleem er is en dan wil men iets doen, maar dan is het al laat.” De jeugd is de toekomst en daarom is er een taak weggelegd voor de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zegt de politietopman.

Simone Awanna

VANDAAG