Volksgezondheid: COVID-19-swab test blijven doen om verspreiding te voorkomen

Print Friendly, PDF & Email

Het aantal COVID-19-positieve gevallen is de afgelopen dagen weer fors aan het stijgen. Daarnaast zijn er ook gevallen van griep die gedurende deze periode veel voorkomen. Echter is het onderscheid tussen een griep en COVID-19 alleen te doen middels een COVID-19-test, schrijft het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht.

De regering heeft verscherpte maatregelen afgekondigd om zo de verspreiding van het coronavirus enigszins tegen te gaan. Griep komt in verschillende varianten voor. Het ministerie raadt de gemeenschap aan om met de toename van het aantal COVID-19-besmettingen te gaan swabben als er symptomen en/of verschijnselen van griep aanwezig zijn. “Alleen door testen weet u wat het in werkelijkheid is,” meldt Volksgezondheid.

Vraag: Wat doet u wanneer u een van de onderstaande klachten krijgt/heeft?
– Koorts (ten minste 37,5°C) zonder duidelijk ander focus (of koortsig gevoel)
– Hoesten
– Verlies van smaak of reuk
– Lichaamspijnen of spierpijnen zonder duidelijke andere oorzaak
– Diarree of braken
– Misselijkheid
– Vermoeidheid
– Koude rillingen
– Kortademigheid
– Keelpijn
– Verwardheid
– Hoofdpijn (relatief vaak retro-orbitaal)
– Loopneus
– Algehele malaise / algeheel onwel bevinden
– Rash
– Bilaterale non purulente conjunctivitis
– Inflammatie aan handen of voeten
– Rash
– Bilaterale non purulente conjunctivitis
– Inflammatie aan handen of voeten

Antwoord: U blijft thuis en u belt uw huisarts of 178. Op basis van de klachten zult u nadere informatie krijgen met betrekking tot het doen van een COVID-19-test.

Het ministerie van Volksgezondheid attendeert de samenleving erop om zich aan de maatregelen te houden zoals het dragen van een mondmasker, het houden van 1.5 meter afstand en het in acht nemen van handhygiëne.

VANDAAG