Mogelijk Surinaamse variant van COVID-19

John Codrington. Beeld: Apintie TV
Print Friendly, PDF & Email

Er is mogelijk al een Surinaamse variant van het COVID-19-virus. Dit zegt John Codrington, hoofd van het Klinisch- en Chemisch laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Hij zegt dit aan de hand van hoe virussen zich ontwikkelen. Volgens hem is onderzoek nodig om te kunnen vaststellen, als het om een Surinaamse variant gaat. Het virus wil blijven leven en gaat dan continu varianten ontwikkelen om te kunnen overleven.

Volgens Codrington kunnen er tientallen varianten zijn van COVID-19. Niet alle varianten zijn klinisch van belang, maar het gaat erom hoe snel de nieuwe varianten zich verspreiden onder de gemeenschap en hoe dodelijk die zijn.

In Suriname zijn de Manaus- of Braziliaanse-, de Zuid-Afrikaanse- en de Britse variant bekend. Het betekent niet dat de varianten die in het buitenland zijn geanalyseerd en ontdekt in het land van herkomst zijn ontstaan. Varianten ontstaan continu, legt hij uit. Als een persoon COVID-besmet is en lang het virus in zich heeft, dan kunnen er meerdere varianten zich ontwikkelen in het lichaam, zegt hij.

Er is onderzoek geweest waarbij duidelijk is, dat er mensen zijn die gedurende hun ziekteproces meerdere varianten hebben ontwikkeld. Waarop wij ons moeten focussen is op de varianten die een grotere besmettelijkheid hebben. Er zijn tot nu enkele geïdentificeerd, weet Codrington.

Testen wel of niet in Suriname
Volgens Codrington zijn er verschillende manieren om testen te kunnen doen in Suriname. “Als je eenmaal weet welke variant je wil opsporen zijn er dingen die wij wel zouden kunnen doen in Suriname.”

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gaf aan dat er in Suriname geen onderzoek gedaan kan worden naar de nieuwe COVID-19-varianten. Dit werd bekendgemaakt op de COVID-19-persconferentie van 7 april. Er zijn daarom wekelijks monsters opgestuurd naar Nederland om na te gaan welke varianten van COVID-19 er nog meer in Suriname voorkomen.

Als vooraf bekend is welke varianten onderzocht moeten worden, zijn de verdere handelingen in het laboratorium wel mogelijk. Zou het gaan om varianten waarover er nog niet zoveel bekend is, dan moet een uitgebreider technisch onderzoek gedaan worden. Suriname heeft daarvoor de technische capaciteit niet, zegt Codrington.

Er is volgens hem maar een plek in Suriname waar deze testen mogelijk gedaan kunnen worden, namelijk het Medisch Wetenschappelijk Instituut. “Wil Suriname in de toekomst zelf op een veel geavanceerdere manier testen onderzoeken, dan moet er in deze sector geïnvesteerd worden,” zegt hij.

Suriname telt nu 188 sterfgevallen en 34.630 personen zijn al gevaccineerd.

VANDAAG