Leerkrachten worden getraind in nieuw onderwijssysteem

Een Huawei-smartphone. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Leerkrachten zullen getraind worden in het nieuwe onderwijssysteem, waarmee er nu gewerkt wordt. Zowel de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, als de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), Reshma Mangre, tevens parlementariër, geven aan dat leerkrachten en leerlingen getraind moeten worden in het nieuwe onderwijssysteem. Het is tevens een nieuwe vorm van werken en wel van huis uit.

“Niet alle leerkrachten kunnen nog met het nieuwe systeem werken, maar we zullen wel daar komen,” zegt de minister. Ze heeft er geloof in dat de onderwijsgevenden dit over enkele maanden onder de knie hebben waarna het geïntroduceerd kan worden op de scholen. In het kader hiervan is het curriculum van de pedagogische opleidingen aangepast.

Vereiste
De bewindsvrouw merkt op dat het een vereiste wordt van leerkrachten in spe om het onderdeel van nieuwe onderwijssysteem te hebben gevolgd om te kunnen afstuderen. Dit houdt in dat ze in staat zullen moeten zijn om met de diverse technologische middelen en programma’s om te gaan. Op de Pedagogische Academie is het al geïntroduceerd.

“We zijn nu bezig met het trainen van de leerkrachten zodat ze begrijpen hoe de dingen werken,” zegt de minister. Als de leerkrachten het niet begrijpen, dan hoeven we het niet te introduceren op de scholen, merkt de onderwijsminister op. In dit traject zijn docenten van hogere opleidingen als eerst getraind en nu volgen de leerkrachten van de overige niveaus. De bewindsvrouw merkt op dat er nog een mindshift moet komen. Volgens haar zal dat ook gebeuren zoals dat aan toe ging van een simpele telefoon naar smartphone.

Gratis data
Mangre is blij dat het onderwijsproces niet is gestopt en er op een andere manier les is gegeven ondanks de coronapandemie. Het is de pandemie die ons dwingt om het onderwijs op een andere manier te blijven garanderen. “Ik heb keer op keer aangegeven dat het onderwijs voor ontwikkeling zorgt van een natie,” zegt ze. Indien men een land uit de crisis of uit armoede wil halen, moet men investeren in het onderwijs. Dat is nog altijd de basis, geeft ze te kennen.

Mangre is zeker voorstander van dat de regering gratis data voor leerkrachten en leerlingen ter beschikking stelt. Zij vindt dat tegelijkertijd nodig om leerlingen te voorzien van de nodige technologische apparaten, zodat er ook een omslag kan plaatsvinden bij de ouders in het gebruikmaken van technologische apparaten voor het onderwijs.

Samenwerking
Ze stelt voor om samen te werken met ICT-bedrijven die erin zal moeten resulteren dat leerlingen en leerkrachten toegang hebben tot goedkope apparaten. Werken met een nieuw onderwijssysteem is al geïntroduceerd in het buitenland. Het is een nieuwe vorm van werken voor leerkrachten en leerlingen.

Leerkrachten kunnen van huis uit werken. Bij dit nieuwe systeem van werken wordt niemand overhaast en het is prettiger voor de leerkrachten om de les over te dragen. Leraren hebben zich altijd ingezet voor hun leerlingen en studenten en werken ook mee om het nieuwe systeem te implementeren.

Simone Awanna

VANDAAG