Parastatale bedrijven momenteel niet winstgevend

President Chan Santokhi. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

Op dit moment kan gezegd worden dat geen enkel parastataal bedrijf winstgevend is. Alle deze bedrijven hebben een zodanig beleid gehad, dat ze allemaal in de schulden zijn gejaagd. Dit zei president Santokhi, zaterdag, tijdens een online persconferentie van de regering. Verder zei hij dat de meeste van deze bedrijven geen goed management gehad hebben, de afgelopen periode.

Het staatshoofd gaf verder aan dat de vorige regering de parastatale bedrijven gebruikt heeft om het beleid te financieren. “Vele van deze bedrijven werden gebruikt, als een opname kas. Het CLAD-onderzoek van vele van deze bedrijven is nog gaande. President Santokhi zei fel dat de meeste van deze bedrijven kapot zijn gemaakt door verkeerd beleid. De opdracht die hij daarom gegeven heeft, is dat deze bedrijven uit de rode cijfers gehaald moeten worden.

Hiervoor zal gebruikgemaakt worden van bezuinigingsmaatregelen en rationalisatie van de bedrijven. Het staatshoofd gaf ook aan dat hij tegelijkertijd de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft gevraagd voor technische bijstand. Samen met lokale deskundigen zullen de bedrijven doorgelicht worden. Hij verwacht dat sommige bedrijven verder geprofessionaliseerd zullen moeten worden, terwijl andere een hele reorganisatie zullen moeten ondergaan of failliet verklaard moeten worden.

Volgens het staatshoofd is de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) een van de bedrijven, die in de rode cijfers is. “Bij de SLM heeft men gekozen voor de optie van doorstart van het bedrijf.” De bedoeling is dat de luchtvaartmaatschappij gezond gemaakt wordt door rationalisatie, bezuiniging en doorlichting.

Bij de doorlichting zal gekeken worden naar wat bij de SLM moet blijven. Er wordt gedacht in de richting van de keuken, hotelfaciliteiten, toeristische faciliteiten, toestellen of als alles wordt verkocht. De nieuwe CEO van de SLM, Paul de Haan, heeft al een integraal plan gepresenteerd aan de president. Er moet nog een financieringsplan gepresenteerd worden aan de minister van Financiën en Planning.

Sjovellie Amoksi

VANDAAG