Breaking: Geen totale lockdown meer, maar wel aanpassing avondklok

Print Friendly, PDF & Email

Er komt dit weekend geen totale lockdown. Het uitgaansverbod is van zaterdag 15 mei tot vrijdag 28 mei ingesteld van 18.00 uur tot 05.00 uur. De epidemiologische trend van COVID-19 in ons land geeft geen reden tot optimisme, laat de regering weten via de Communicatiedienst Suriname (CDS).

Vastgesteld kan worden dat het pakket aan maatregelen van de afgelopen drie weken wel erin heeft geresulteerd dat er geen exponentiële toename van gevallen hebben plaatsgevonden. Echter is een substantiële daling uitgebleven. Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan de circulatie van de Manaus-variant (P1) die nu de dominante variant is geworden in Suriname.

Er is sprake van community transmission met enkele clusters in bepaalde gebieden. Deze P1-variant is veel besmettelijker dan de eerder circulerende P2-variant en leidt vaker tot complicaties die hospitalisaties vereisen.

De ziekenhuiszorg is onder ernstige druk komen te staan. Er vindt continu overleg plaats tussen het ministerie van Volksgezondheid en de relevante werkgroepen in de ziekenhuizen, eveneens met de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), teneinde een goede balans te blijven behouden tussen de reguliere- en de COVID-19-zorg.

Essentiële overheidsdiensten worden slechts opengehouden met minimale bezetting. Ambtenaren zullen via desbetreffende ministeries worden geïnformeerd in de komende dagen welke diensten open zullen zijn. Deze werkwijze, waarbij slechts minimale bezetting fysiek aanwezig is op de werkplek en wel alleen voor de essentiële diensten, geldt ook verplicht voor het bedrijfsleven en parastatale instellingen. De directies geven hiertoe de instructies aan het personeel schriftelijk. Dat geldt niet voor de hoge colleges van Staat (regering en De Nationale Assemblee).

Scholen blijven gesloten.

VANDAAG