COVID-19-besmettingen in dorpen Apoera, Washabo en Section alarmerend

Dc Josta Lewis. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

De COVID-19-besmettingen in de dorpen Apoera, Washabo en Section zijn alarmerend. Dit bevestigt districtscommissaris (dc) van het ressort Kabalebo, Josta Lewis, tegenover Suriname Herald. De burgermoeder legt uit, dat de besmettingen uit het dorp Morabush afkomstig zijn. Zij geeft verder aan dat er voor zaterdag vier besmette personen zijn afgevoerd naar het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nickerie. Opname in het ziekenhuis was noodzakelijk, omdat de mensen er ernstig aan toe zijn. Ze kwamen in ademnood.

Volgens de dc is de situatie zorgwekkend, maar onder controle. "De Regionale Gezondheidsdienst is dag en nacht beschikbaar voor de mensen," geeft de burgermoeder aan. Zij merkt op dat de bewustwording opgang moet komen vanwege het hoge aantal besmettingen. De dorpelingen zullen volgens haar ernstig aangesproken worden.

Er worden in deze dorpen veel huisfeestjes georganiseerd ondanks de afgekondigde COVID-19-maatregelen vanuit het ministerie van Volksgezondheid. Tot afgelopen donderdag waren er nog huisfeestjes. “We hebben vergaderd met de mensen en ze uitgelegd wat het gevaar is van deze huisfeestjes,” zegt Lewis.

In totaal hebben 27 personen uit de dorpen een swabtest gedaan. Van dit aantal zijn 22 burgers positief getest op het coronavirus. Volgens de dc heeft de arts voorgehouden dat de besmette personen, nu andere verschijnselen vertonen. De variant die er nu is, is anders dan die er was.

"Bij de besmettingen van de eerste golf waren de mensen niet zo erg ziek, maar nu zijn ze er wel ernstig aan toe.” Dit is de derde COVID-19-uitbraak in Apoera. De burgermoeder werkt er verder hard aan om de bewustwording over het virus bij dorpelingen opgang te brengen.

Simone Awanna

VANDAAG