Sociale crisislijn 189 gelanceerd

Minister Rishma Kuldipsingh en Jerry Slijngard bij de lancering van de sociale crisislijn. Foto: AW en J
Print Friendly, PDF & Email

De sociale crisislijn 189, het meldpunt voor burgers met nijpende sociale problemen die aandacht behoeven, is gelanceerd. De uitdagingen van de gemeenschap zullen niet alleen aangehoord worden, maar de medewerkers van de crisislijn zullen bemiddelen zodat er oplossingen komen voor de noden van de burgers. De sociale crisislijn is gisteren gelanceerd door minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J).

Karishma Mathoera, directeur van het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), zegt dat de crisislijn naast de overige crisislijnen zich zal richten op de sociale gevallen, waarbij men moeilijk of geen ingang vindt bij bevoegde instanties, acute problemen vanwege wateroverlast, acute voedingsnood en COVID-19-steun. Besloten is om deze tijdelijke crisislijn op het kantoor van het NJI te faciliteren vanwege de beschikbare ruimte.

Mathoera benadrukte dat aan de sociale crisislijn vrijwilligers verbonden zijn, waarbij voorlopig de lijn bemand wordt door veelal ambtenaren die werkzaam zijn op het ministerie van AW en J. Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is belast met het adequaat begeleiden van de operators. De rapportages die vanuit de crisislijn komen dienen als klankbord, waarbij de regering inzage krijgt op de crisis aanmeldingen en afmeldingen.

NCCR-directeur Jerry Slijngard, heeft te kennen gegeven dat het NCCR op basis van zijn ervaring participeert bij de opzet van het project en instructies geeft aan de operators, vooral bij het doorgeleiden van de ingekomen meldingen naar de juiste instanties. De NCCR-directeur benadrukt dat de crisislijn een project is van drie maanden. Daarna zal de regering evalueren en bepalen of het project wordt gecontinueerd of als het opgeheven wordt.

Het centrale nummer is 1X24 uur te bereiken op 189. WhatsApp-bellen kan op de nummers 8556680/ 8556855/ 8566620 en 8550093. De operators zijn sociaal ingesteld en zullen alle klachten aanhoren en doorgeleiden naar desbetreffende instanties. Minister Kuldipsingh heeft opgeroepen om niet te schromen en gebruik te maken van de crisislijn die voor eenieder openstaat.

VANDAAG