Onderwijsgevenden van de onder water gelopen gebieden vragen al jaren aandacht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) om verandering te brengen in hun woonsituatie. Vooral leerkrachten van OS Goninikriki-mofo en de school te Loka Loka in het district Marowijne zijn het meest getroffen. Een groot deel van het binnenland zit momenteel onder water vanwege de aanhoudende regen.
ADVERTENTIE |
Volgens de leerkrachten moeten zij steeds op zoek gaan naar hooggelegen gebieden voor het opbergen van hun goederen. “Bij elke regentijd moeten we steeds verhuizen en dat is geen leven voor ons,” delen ze mee. Verder geven ze aan dat zij vanaf 2006 uitkijken naar hulp vanuit de departementsleiding. Deze situatie is al vijftien jaar gaande. Er worden door opeenvolgende regeringen steeds beloftes gedaan, beweren de leerkrachten. Echter merken zij hier niets van op.
Belofte
“Ze hadden ons beloofd dat ze de woningen van de leerkrachten op neuten zouden plaatsen of verder trekken naar achteren waar niet onder water loopt, maar we hebben niets hiervan gemerkt. Jaar in jaar uit leven wij in deze situatie. Ik hoop dat ze er nu iets aan gaan doen, want wij kunnen deze situatie niet meer aan. Al staat het water niet altijd zo hoog maar het komt wel,” vertellen de bezorgde leerkrachten aan Suriname Herald.
Verder geven de onderwijsgevenden aan dat zij tussen de rivier en een kreek wonen. Het water staat behoorlijk hoog in de regentijd. Zij zijn ook bang voor ongedierte, vooral voor de slangen. Die stromen mee met het water.
Afstemming traditioneel gezag
MinOWC-minister Marie Levens met de situatie geconfronteerd geeft aan dat het extreem onder water lopen van de gebieden eens in de twintig jaar gebeurt. Volgens haar kan het ministerie niet zomaar scholen en onderwijzerswoningen op andere gebieden bouwen. Er moet hiervoor eerst worden overlegd met het traditioneel gezag en de dorpsbewoners.
De overheid kan vanwege de cultuur in het binnenland niet zomaar een dorp binnenstappen en beginnen om veranderingen aan te brengen. “Er moet eerst overeenstemming worden bereikt met het traditioneel gezag en de bevolking,” benadrukt de bewindsvrouw. Minister Levens zegt dat zij zich zal voorbereiden op een krutu met het traditioneel gezag van de dorpen om te praten over de situatie.
De krutu zal echter pas worden gehouden als de situatie enigszins weer rustig is. Verder geeft Levens aan dat zij eerst de schade die de leerkrachten hebben opgelopen als gevolg van de wateroverlast wil inventariseren. Er zijn ook boeken en schriften door het water vernietigd. “Ik moet ervoor zorgen dat de mensen niet mismoedig worden en dat zij erin geloven dat ze opnieuw kunnen beginnen,” zegt de minister.
Simone Awanna