Arbeiders Newmont leggen werk neer; eisen 75 procent loonsverhoging

Werknemers bij Newmont hebben het werk neergelegd. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De arbeiders van de multinational Newmont hebben uit ontevredenheid gistermiddag het werk neergelegd. Joel Panka, voorzitter van de werknemersbond bij Newmont, bevestigt tegenover Suriname Herald dat de arbeiders de werkzaamheden hebben stopgezet. Zij willen een loonaanpassing van 75 procent op het huidig uurloon.

Volgens Panka is wat de directie van Newmont aan loonaanpassing wil aanbieden onacceptabel. “De maat is vol. De leden willen beter gewaardeerd worden. Het bedrijf wil alleen compenseren op basis van de inflatie, maar wij zien het anders. De inflatie moet bepaald worden op basis van het loslaten van de koers,” zegt Panka.

De leden geven aan dat zij het werk hebben neergelegd, omdat de bondsvoorzitter zonder medeweten van hun al een overeenkomst had getekend. Hij was akkoord gegaan met de 25 procent die de directie wil aanbieden. De bondsvoorzitter spreekt van een conceptovereenkomst die getekend was met de directie. Aangezien die onacceptabel is, is die weer ingetrokken.

Het bedrijf biedt tot 25 procent aan. Echter is die verhoging door de leden afgewezen en dus komen te vervallen. “We waren nog in gesprek met de directie en gezien de tijd nadert was er nog geen bevredigend resultaat bereikt. De arbeiders hebben aangegeven, dat ze niet meer aan het werk zullen verschijnen. De leden hadden ook gevraagd aan de directie om het loon te indexeren in US-dollar. Daarover is er al overeenstemming bereikt," merkt Panka op.

Wat er nu speelt is de unificatie van de koers, die impact heeft op het inkomen van de werknemers. De lonen van de arbeiders zijn in maart dit jaar aangepast met 20 procent. Afgesproken was dat als de inflatie omhooggaat en hoger ligt dan 25 procent, zij weer een verhoging zouden geven op het loon. En dit doet zich nu weer voor, zegt Panka. Hij legt verder uit dat het niet alleen om een loonsverhoging ging, want in de overeenkomst waren er meer zaken opgenomen, vandaar dat die ook in concept was.

De bond en directie staan nog ver uit elkaar. Het is nog niet bekend wanneer zij weer om de tafel zullen zitten voor vervolgbesprekingen met betrekking tot de loonaanpassing. Verder is ook niet duidelijk wanneer de werkzaamheden worden hervat.

Simone Awanna

VANDAAG