Sint Vincentius Ziekenhuis neemt chemokamer in gebruik

Het Sint Vincentius Ziekenhuis. Foto: Mark Berman
Print Friendly, PDF & Email

In het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft gisteren de opening plaatsgevonden van de dagbehandelkamer van de hematologie. Deze ruimte wordt ook wel de chemokamer genoemd, omdat de kamer primair is ingericht om patiënten met een hematologische maligniteit (bloedkanker) te behandelen. De behandeling bestaat voornamelijk uit chemotherapie.

De patiënten worden hier in een poliklinische setting behandeld, wat inhoudt dat er geen overnachting plaatsvindt. Er is slechts een kortdurende opname noodzakelijk. De behandeling vindt plaats in een recliner stoel. Ook andere toedieningen zoals ijzer infusen of ontijzering voorgeschreven door de hematoloog vinden hier plaats. De kamer wordt als dagbehandelkamer aangeduid, meldt SVZ in een persbericht.

Patiënten brengen heel veel tijd door in deze kamer. Het kan variëren van elke week gedurende een maand tot bijvoorbeeld maandelijks gedurende twee jaar. De duur op de kamer varieert van twee tot zeven uren per keer. De internist-hematoloog heeft daarom besloten om de klinische setting te verdrijven door de kamer sfeervol in te richten en de patiënten in comfortabele stoelen te laten zitten tijdens de behandeling. De vrolijke schilderijen en de smart-tv zorgen voor afleiding, waardoor de tijd die zij in deze kamer doorbrengen heel aangenaam en snel voorbij vliegt.

Deze kamer heeft als voordelen:
- Per keer twee patiënten te laten behandelen, die dezelfde of verschillende aandoeningen hebben. Hierdoor kunnen ervaringen met elkaar worden gedeeld.
- De opname in grote patiënten kamers te vermijden. De kans om een infectie op te lopen wordt verkleind.
- Elke keer dezelfde vertrouwde omgeving en dezelfde verpleegkundigen te ervaren. Er wordt een band opgebouwd met de patiënten.
- Er is altijd plek in deze kamer. Behandelingen worden derhalve niet weken uitgesteld (vanwege de COVID-19-pandemie).

De inrichting van deze kamer is mede mogelijk gemaakt door verschillende donateurs. Mensen met een hematologische aandoening (bloedziekte) kunnen nu in het SVZ op de polikliniek van dokter Nicole Oldenstam terecht. Zij is als enige internist in Suriname gespecialiseerd in bloedziekten (hematologie).

VANDAAG