Biza-minister vraagt strikte naleving COVID-regels op Ied-Ul-Adha

Minister Bronto Somohardjo. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

Het offerfeest ook wel bekend als Ied-Ul-Adha wordt dit jaar herdacht, maar de COVID-protocollen moeten stipt nageleefd worden. Deze dag, 20 juli, is een nationale feestdag. Op die dag geldt de total lockdown. De regering heeft eerder aangegeven, dat er voorlopig op alle nationale feestdagen sprake zal zijn van een total lockdown. Echter kan er dispensatie worden aangevraagd voor personen van de verschillende moslimorganisaties.

Er zal alleen toestemming worden verleend voor het uitvoeren van rituelen en het verstrekken van het geofferd vlees huis aan huis. “Willen wij een massale verspreiding van het COVID-19-virus voorkomen, dan moeten de maatregelen strikt opgevolgd worden,” zegt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), die zelf ook moslim is. Het is in Suriname de gewoonte dat er tijdens nationale feestdagen sprake is van gezellig samenzijn. Echter is het al langer dan een jaar niet mogelijk om in grote groepen bij elkaar te zijn.

Het offerfeest is een vorm van teruggeven aan de samenleving vanuit de moslimgemeenschap in Suriname. Ook voorzitter van de Suriname Moeslim Associatie (SMA), Hadji Michel Soebhan, zegt dat de COVID-19-protocollen strikt nageleefd zullen worden. Er zal niet bij de moskee geslacht worden, alleen om te voorkomen dat mensen er massaal op afkomen.

De voorzitter wil helemaal geen risico lopen, dat een groep zich zal verzamelen op een locatie voor het afhalen van vlees. In deze COVID-tijd moeten we ondanks de situatie rekening houden met onszelf en de samenleving, zegt Soebhan. De voorzitter zegt verder dat ondanks de situatie "wij nog steeds aan elkaar dienen te denken in goede en slechte tijden."

In Suriname zijn er twee stromingen van de Islam namelijk de oost en west bidders. Een deel viert Ied-Ul-Adha op 20 juli en het andere deel, de orthodoxe groep, viert het offerfeest op 21 juli. In Suriname is dinsdag de officiële nationale vrije dag.

VANDAAG