SRD 275 boete voor 17-jarigen die geen e-ID maken

CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Burgers die de leeftijd van zeventien jaar hebben bereikt of zullen bereiken hebben nog vier maanden de tijd om hun ID-kaart kosteloos te maken. Vanaf nu tot 21 januari 2022 hebben ze de gelegenheid om de aanvraag hiervoor te doen, zegt Anastatia Kanapé-Pokie, directeur bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). In gesprek met Suriname Herald geeft zij aan, dat het om een grote groep gaat in deze leeftijdscategorie, die geen ID-kaart heeft aangevraagd.

“Als deze groep niet aan de plicht voldoet, die in de wet vastgesteld is dan zegt artikel 7 lid 2 dat er kosten in rekening zullen worden gebracht. Deze kosten zijn vastgesteld op SRD 75,” legt ze uit. Er zijn volgens de CBB-directeur meer dan 21.000 ID-plichten, die nog geen kaarten hebben gemaakt. Meer dan 50 procent van dit aantal burgers is volgens Kanapé-Pokie woonachtig in Paramaribo.

Volgens artikel 18 lid 1 zullen ze niet alleen voor de kosten betalen voor het laat maken van de kaarten, maar ook voor het overtreden van de wet zullen zij een boete van SRD 200 krijgen. De kosten van SRD 75 voor de zeventienjarigen zijn opgenomen in de ID-kaartenwet. Bij een late aanmaak van de eerste ID-kaart bedragen de kosten in totaal SRD 275. De ID-wet is er vanaf 2019.

Voorheen waren er geen kosten verbonden aan het niet aanmaken van een ID-kaart, maar in de nieuwe wet wel. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft de groep die ID-gerechtigd is en nog geen ID-kaart heeft langer in de gelegenheid gesteld om die te maken.

Simone Awanna

VANDAAG