Leerlingen uit het tweede leerjaar van de muloscholen die een richting moeten kiezen kunnen dat pas in januari 2022 doen. “Er zal geen sprake meer zijn van de keuze voor de A- of B-richting,” zegt Gracia Valies-Ormskirk, waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het oude systeem op de muloscholen wordt namelijk afgebouwd.
ADVERTENTIE |
In het oude systeem is het zo dat als een leerling de vakken wiskunde, natuurkunde en biologie niet heeft gehaald die niet naar de B-richting kan. In het nieuwe systeem mogen de leerlingen zelf bepalen welke richting zij op willen. “Als de leerling goed heeft gewerkt mag die zelf de richting bepalen en aangeven als die economie of rekenen wil doen,” zegt ze.
Daniela Rosario, die belast is met de onderwijsvernieuwingen op het ministerie, laat weten dat dit geen onderdeel is van de vernieuwing in het onderwijs. Het heeft te maken met de nog te behandelen onderwerpen van mulo twee van het derde kwartaal die nodig zijn in het derde leerjaar. Zowel Valies-Ormskirk als Rosario delen mee, dat er al instructies hierover naar de scholen zijn gestuurd.
Voor sommige ouders is het nieuwe systeem dat gehanteerd wordt nog onduidelijk. “Wat ik uit de instructie haal is dat de leerlingen in de tweede klas al een toelatingsexamen zullen maken om hun richting te bepalen,” zegt een ouder. Die toets zal bepalen als de leerling de academische- of de beroepsrichting opgaat.
De vernieuwingen binnen het onderwijs zijn voor eenieder nieuw, waardoor de leerkrachten ook de informatie niet juist overbrengen, merkt de ouder op. “Mulo en lbgo zullen er niet meer zijn. Al deze scholen zullen één worden en aan de hand van de cijfers gaan ze moeten kiezen,” zegt de ouder verder.
Een andere ouder vertelt dat haar dochter pas na de vakantie haar voortgangsrapport heeft ontvangen. Alle voortgangsrapporten waren op school. De leerlingen zijn overgegaan op basis van het oude systeem. Er is gewoon gewerkt met cijfers, geeft deze ouder aan.
Simone Awanna