Economisch aspect en tienerzwangerschappen meest besproken tijdens schoolbegeleiding

Tienerzwangerschap. Foto: Amref Flying Doctors
Print Friendly, PDF & Email

Het economisch aspect en tienerzwangerschappen zijn de meest besproken onderwerpen tijdens schoolbegeleiding. Volgens Zefanja Jangbahadoer, coördinator Bureau Voortgezet Onderwijs Junioren (BVOJ), wordt er al ruim drie jaar begeleiding gegeven op voj-scholen. Volgens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zou de ouderparticipatie ontbreken bij de begeleiding van hun kinderen. Het is belangrijk dat ouders betrokken zijn bij het proces, waarbij hun kinderen begeleid worden zodat ze ook kunnen meehelpen.

Chevelly Plet is onlangs afgestudeerd als pedagoog op het onderwerp 'Surinaamse ouders en psychosociale hulp.' Volgens haar is het zoeken naar psychische hulp door ouders voor hun adolescenten, nog steeds een taboe. Plet heeft onder 50 ouders haar onderzoek gedaan. “In Suriname wordt er niet openlijk gesproken over onze gevoelens. Er is nog veel werk aan de winkel,” aldus Plet.

Glarisa Lieveld is afgestudeerd op het onderwerp ‘Entiteitsontwikkeling bij adolescenten van voj Ritfeldschool.’ Zij geeft aan dat het van belang is dat er medewerkers voor de leerlingenzorg aanwezig zijn op scholen. Leerlingen moeten van jongs af aan leren te praten over alles wat hen dwarszit.

De scholen in het binnenland krijgen nog geen begeleiding, omdat er een tekort is aan pedagogen. Volgens Jangbahadoer kunnen de gesprekken ervoor zorgen dat leerlingen beter presteren. Echter moet er nog veel gebeuren om het project succesvoller te maken. Naast het feit dat de pupillen beter kunnen presteren kan ook voorkomen worden dat pupillen met zelfmoordgedachten rondlopen. “Ieder kind heeft een stem en die moet gehoord worden willen wij burgers opvoeden die praten over hun gevoelens.”

VANDAAG